Единствените свещени ибиси у нас живеят в Зоопарк Бургас (Снимки)

Единствените свещени ибиси у нас живеят в Зоопарк Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Най-новата изненада в Зоопарк Бургас са три свещени ибиса. Птиците са единствени в България. Отличават се с бяло оперение на тялото, черна опашка, глава и шия. Характерен за тях е дългият и строен клюн, извит надолу. Търсят храната си във влажни зони, плитки лагуни, езера и подобни екосистеми, консумирайки различни безгръбначни животни (ракообразни, мекотели и др.). За тяхна родина се смята Африка. Свещеният ибис е бил обект на религиозна почит в древен Египет. Богът Тот традиционно е изобразяван не с човешка, а с главата на тази птица.

Като свещено животно ибисът олицетворява мъдростта, спокойствието и грациозността. Той е сред най-почитаните птици в страната на фараоните.

Елеонора Дъбова

Свързани статии
Бургаският зоопарк ще работи без прекъсване до края на годината За щраусите ему Гергана, Елена и Виктор от Зоопарк Бургас, настъпи австралийското лято Нови обитатели пристигнаха в бургаския зоопарк (Снимки) Зоопарк Бургас приютява четири пеликана, които не могат да оцелеят в природата Мария Нейкова: Наредбата за обезвреждане на странични животински продукти е неработеща Рядък шанс! Едно от най-редките и ценни животни в света радва бургазлии Бургаски крадец получи най-тежката мярка заради кражба на портмоне Аманда и Марая от бургаския зоопарк, навършиха една година, вижте трогателната им история Синеокото конче в Зоопарк Бургас ще носи името на българска царица Заедно избираме име на синеокото конче в Зоопарк Бургас (анкета)
Тагове
зоо зоо бургас зоопарк бургас
Коментари

Още от последните новини