Две Българии: Бури и градушки на запад, жега и опасност от пожари на изток

Две Българии: Бури и градушки на запад, жега и опасност от пожари на изток - E-Burgas.com

Прогнозата за времето за неделя раздели Българии на две части с коренно различни прогнози. Докато в Западна България се чакат порои, в източната част на страната остава в сила повишения риск от пожари. Вероятност за бързо разпространение на пламъци е обявена за осем области в страната. Причина е, че ще бъде горещо, но и ветровито.

Между 120 и 150 пожара стават всеки ден в страната от началото на месеца. В 70% от случаите те са сред природата. А основните причини са изхвърлена неизгасена цигара или небрежност по време на боравенето с огън при приготвяне на зимнина. A днес и утре в действителност има сериозна опасност от пожари в много от областите в страната. От пожарната не са подготвили допълнителни дежурства, но са готови да реагират при всяка ситуация.

Предупреждение от първа степен - код жълто, за значителни количества, силни гръмотевични бури и градушки е в сила за 12 области на страната днес. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 25° и 30°.

Новата седмица ще започне с предимно слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста облачност, но превалявания се очакват само на отделни места в планините в Западна България. Температурите бавно ще се повишават.

Коментари