Два нови апарата от дарители помагат на недоносените бебета в УМБАЛ Бургас

Два нови апарата от дарители помагат на недоносените бебета в УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

Два нови апарата от дарители пристигнаха тази седмица в Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Единият е от благотворителната инициатива „Българската Коледа", а другият е купен със средства от рециклирани капачки и дарители.

Апаратът от „Българската Коледа" е монитор, който следи показателите на въглеродния двуокис в кръвта на децата, поставени в кувьоз. Те показват доколко добре се кръвоснабдяват различните органи и системи в организма. Отделението редовно получава дарения от „Българската Коледа" – от предишните издания на благотворителната инициатива тук имат ехографска система, мобилен рентген, апарати за обдишване, монитор за церебрална и соматична оксиметрия и др.

Със средства от рециклиране на пластмасови капачки и други дарители Отделението по неонатология закупи оксимиксер – апарат за неинвазивно подпомагане на дишането на недоносените деца. „Той дозира и подава кислород на малките бебета, които имат дихателна недостатъчност в резултат на възпалителен процес и незрялост на белите дробове", обясни началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова. Стойността на този апарат е близо 11 000 лева.

И двете дарения вече са инсталирани в залите на отделението и се използват при лечението на недоносените деца. Медиците отправят своята благодарност към всички дарители, защото благодарение най-вече на тях успяват да поддържат високо ниво на оборудване. Годишно в отделението се грижат за над 1600 бебета, като 20% от тях са недоносени.

Галерия
Коментари

Още от последните новини