Два арт фестивала превръщат Бургас в есенна културна столица

Два арт фестивала превръщат Бургас в есенна културна столица - E-Burgas.com

Вижте програмата на форматите и заповядайте на събитията за среща с любими творци и изкуства

В първите дни на есента, Бургас отново ще се превърне в културна столица. Морският град ще бъде сцена на два фестивала, посветени на изкуствата. Афишите им включват палитра събития, посветени на литературата, музиката, киното, театъра, изобразителното изкуство, графиката. Те ще бъдат представени на различни знакови локации из целия град. Единият формат, ще представи млади арт дарования и тяхното изкуство, а другият утвърдени и обичани имена от културната сцена у нас. Този своеобразен мост между настояще и бъдеще, обещава един повече от интересен октомври за ценителите на изкуствата в различните им измерения. Организират се от управата на двата хотела в Бургас с най-класна локация: символът на гостоприемството Гранд хотел и СПА Приморец и хотелът с най-обширни морски панорами ДАС Марина. Ето и повече конкретика за програмите на ивентите.

Фестивал на младите в изкуството - Бургас 2022, ще се проведе от 4 до 9 октомври и ще обедини кино, изобразително изкуство и литература в общ формат. Откриването ще бъде на 4 октомври (вторник) във филиала на НХА в Магазия 1 на Морска гара. Ученици, студенти и утвърдени имена в изкуството ще започнат да рисуват заедно по тема "Дълбокото синьо море". Място на платната им наред с негово величество морето, ще намерят знаковите за града крайбрежен урбанистичен пейзаж и пристанищната инфраструктура. В края на фестивала творбите ще бъдат експозирани в обща изложба, в хотел ДАС Марина. Част от формата ще бъде и литературно матине, което ще събере млади автори от града – домакин на фестивала. На 9 октомври те ще представят специално подготвени произведения в литературните жанрове есе, лирика и проза, като домакин отново ще бъде знаковият хотел ДАС Марина, разположен в началото на новия крайморски градски център. Фестивалът предвижда и филмова прожекция. Сред другите локации, които ще обхване са и Графична база "Тодор Атанасов" и остров "Света Анастасия". Културният и арт формат се организира от филиала на НХА в Бургас, Община Бургас и Хотел ДАС Марина.

Другият есенен фестивал, който определено заслужава голямо внимание е Порт Прим Арт Фест (ППАФ). Вече познат на мнозина с интересните събития и срещи, които случва в морски Бургас, през 2022 г. той ще се проведе в дните от 5 до 8 октомври. По традиция петото му издание ще доведе в Бургас редица интересни творци от българската съвременна културна сцена. Своите нови книги ще представят Яна Борисова, Мария Касимова – Моасе и ръководителят на българските експедиции до ледения континент проф. Христо Пимпирев, за който ще има и прожекция на филм, представена от автора му Георги Тошев. На специално събитие журналистът и продуцент ще представи и "Хамлет от град Левски" - книга и филм за Георги Парцалев. Част от афиша на петото издание на ППАФ са и кинопрожекции на много любопитни за ценителите на качественото кино късометражни ленти от цял свят, част от селекцията на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" 2022.  Своя изложба в рамките на фестивала ще открие и изключителният художник и илюстратор Ясен Гюзелев. Всички тези събития са със свободен вход.

Допълнително, програмата на Порт Прим Арт Фест ще представи за първи път на бургаска сцена няколко много интересни събития - музикалният спектакъл на Нина Николина и Калин Вельов - Пендара етно проджект, който събира в едно български автентичен фолклор с екзотични ритми и DJ звучене; Театралната постановка "Място, наречено Другаде“ на един от най-нашумелите съвременни  драматурзи – Яна Борисова; както и премиерната прожекция на филма "Бягство" на режисьора Виктор Божинов. Билети и за трите премиери, ви очакват на касата на "Часовника." За информация и резервации: 0894898098.

Не пропускайте наситения със събития морски октомври. Изберете любимите си арт формати и автори и се включете в публиката на Фестивал на младите в изкуството - Бургас 2022 и V Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Защото както гласи максимата - животът е кратък, а изкуството вечно и определено си струва да му отделите от времето си, да избягате от ежедневието и да се потопите в един по-красив свят на литература, кино, театър, изобразително изкуство…

Арт форматите се организират от най-ексклузивните хотели в Бургас: символът на гостоприемството на града Гранд хотел и СПА Приморец и разположения на първа линия море ДАС Марина - защото когато искаш да бъдеш истински полезен на своя град, се грижиш не само за неговите гости, но и за бургазлии.

Галерия
Свързани статии
Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец" Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас
Тагове
приморец
Коментари

Още от последните новини