Дойде ред и на образованието: 92 хиляди души от училищата ще могат да се ваксинират

Дойде ред и на образованието: 92 хиляди души от училищата ще могат да се ваксинират - E-Burgas.com

И днес усилено се изготвяха списъци за ваксинация на учители в цялата страна. И за тях принципът е по желание. Синдикатите настояват освен педагогическия, право на ваксина да има и непедагогическият персонал, който е около 35 000 души, показа репортаж на БНТ.

Право на ваксина имат 92 000 педадогически специалисти в страната по данни на образователното министерство. От тях най-младите до 30 години са едва 8%, а тези между 51 и 60 години са най-много - 35 на сто. Колко от педагозите ще се ваксинират - това число все още не е известно. Ще знаем след като се обобщят данните от списъците.

1/3 от всички 85 педагогически специалисти на Седмо средно училище във Варна са изявили желание да бъдат ваксинирани.

"Предполагам, че бройката ще бъде увеличена. Колегите търсят информация от личните лекари, за да са сигурни дали нямат противопоказния за ваксините", каза директорът на VII СУ "Найден Геров" във Варна Мария Нестерова.

Аделина Савова е преподавател в начален етап. Преди три месеца преполедува COVID-19 тежко. Категорична е, че ще се ваксинира.

"Сега, след като минах през малкия си ад личен, съм още по-убедена, че трябва да се ваксинирам и много мои колеги също мислят така", каза заместник-директорът на VII СУ "Найден Геров" във Варна Аделина Савова.

На този фон от КТ "Подкрепа" отчитат: желаещите учители да се ваксинират в началото на януари са се удвоили спрямо декември. Очакват да се удължи и срокът за записване за ваксина.

"Около 30% поне от българските учители са с готовност така да приемат ваксината. Трябва да се добавят и непедагогическите специлисти, които в момента са извън тази зона", каза д-р Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В това училище в Блгоевград крайният срок за събиране на желаещи за ваксина изтече днес. Севделин е в списъка.

"При нашия целодневен контакт с учениците малко или много и ние сме хора, които сме на така наречената първа линия при контакт с деца. През нас минават на ден минимум 100-150 деца", каза учителят по музика в Националната хуманитарна гимназия по музика в Благоеград Севделин Николов.

"Колкото по-бързо дойдат ваксините да се ваксинираме, толкова по-добре ще бъдем всички, защото обучението онлайн е изключително трудно за учителите", каза директорът на Национална хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов.

Учители и директори очакват ваксинацията да започне края на февруари - началото на март.

Свързани статии
Проф. Кюркчиев: Бих препоръчал третата доза на всеки Ето къде можете да се ваксинирате срещу ковид в страната Студентите в България се увеличават, масово искат да стават учители и лекари Съветват неваксинираните да отложат пътуванията си Над 19 500 са се ваксинирали вчера, 2 681 са новозаразените Одобриха ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години в ЕС Ваксинационен пункт в Созопол ще работи днес и утре В Австрия затвор при отказ от ваксина Над 12 хиляди деца в България са напълно ваксинирани срещу ковид Д-р Спиридонова: Трябва да ограничим толерирането на неваксинираните
Тагове
ваксини учители училища образование
Коментари

Още от последните новини