Дойде ред и на образованието: 92 хиляди души от училищата ще могат да се ваксинират

Дойде ред и на образованието: 92 хиляди души от училищата ще могат да се ваксинират - E-Burgas.com

И днес усилено се изготвяха списъци за ваксинация на учители в цялата страна. И за тях принципът е по желание. Синдикатите настояват освен педагогическия, право на ваксина да има и непедагогическият персонал, който е около 35 000 души, показа репортаж на БНТ.

Право на ваксина имат 92 000 педадогически специалисти в страната по данни на образователното министерство. От тях най-младите до 30 години са едва 8%, а тези между 51 и 60 години са най-много - 35 на сто. Колко от педагозите ще се ваксинират - това число все още не е известно. Ще знаем след като се обобщят данните от списъците.

1/3 от всички 85 педагогически специалисти на Седмо средно училище във Варна са изявили желание да бъдат ваксинирани.

"Предполагам, че бройката ще бъде увеличена. Колегите търсят информация от личните лекари, за да са сигурни дали нямат противопоказния за ваксините", каза директорът на VII СУ "Найден Геров" във Варна Мария Нестерова.

Аделина Савова е преподавател в начален етап. Преди три месеца преполедува COVID-19 тежко. Категорична е, че ще се ваксинира.

"Сега, след като минах през малкия си ад личен, съм още по-убедена, че трябва да се ваксинирам и много мои колеги също мислят така", каза заместник-директорът на VII СУ "Найден Геров" във Варна Аделина Савова.

На този фон от КТ "Подкрепа" отчитат: желаещите учители да се ваксинират в началото на януари са се удвоили спрямо декември. Очакват да се удължи и срокът за записване за ваксина.

"Около 30% поне от българските учители са с готовност така да приемат ваксината. Трябва да се добавят и непедагогическите специлисти, които в момента са извън тази зона", каза д-р Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В това училище в Блгоевград крайният срок за събиране на желаещи за ваксина изтече днес. Севделин е в списъка.

"При нашия целодневен контакт с учениците малко или много и ние сме хора, които сме на така наречената първа линия при контакт с деца. През нас минават на ден минимум 100-150 деца", каза учителят по музика в Националната хуманитарна гимназия по музика в Благоеград Севделин Николов.

"Колкото по-бързо дойдат ваксините да се ваксинираме, толкова по-добре ще бъдем всички, защото обучението онлайн е изключително трудно за учителите", каза директорът на Национална хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов.

Учители и директори очакват ваксинацията да започне края на февруари - началото на март.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Кметът Димитър Николов поздрави сърдечно бургаските учители Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Започна обучението на учители по английски език в Бургас Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Бургаски учители трети на Спартакиада 4 146 училища и детски градини чакат учебната година у нас
Тагове
ваксини учители училища образование
Коментари

Още от последните новини