Долмени и легенди за великани привличат туристи край странджанското село Кирово

Долмени и легенди за великани привличат туристи край странджанското село Кирово - E-Burgas.com

Странджанското село Кирово не е сред най-известните дестинации за туристите. Освен за тези, които са страстни почитатели на мистиката, легендите и обичат да откриват следите на миналото, останали от древността до наши дни. Костава им, разбира се известно усилие, за да открият граничното населено място в Община Средец. Където целогодишно живеят едва дванадесет души. По-голямата част от хората, които обитават този край, са пенсионери. Които са се завърнали по родните места, след каото са ги напуснали в младежка възраст.

Те знаят къде се намират едни от най-интересните за посетителите обекти - долмените или "змейови къщи", както още ги наричат. Тук могат да бъдат видяни няколко десетки от тях. Повече или по-малко запазени. Легендите разказват, че те са обиталище на устрели и таласъми, на змейове и самодиви. И че са свързани с вече изезналия народ на така наречените елени-високи по около три метра хора, които владеели някога тукашните гори.

Говори се и че зоната е известна с често описваните наблюдения на странни небесни явления. 

Един от най-добре съхранлилите се през времето е долменът, който се намира на няколко километра от Кирово в посока Белеврен.

Неотдавна той бил посетен от цял автобус туристи, които дошли от Бургас специално, за да го видят и снимат. 

Местните хора разказват, че зла прокоба ще техне над този, който посегне на каменния градеж. Може би точно тази мълва го е запазила. Преди няколко години иманяри пристигнали с намерението да търсят тук скрито имане. Каквото, уверени са местните хора, на такива места няма как да бъде открито. Разказите, че страшно възмездие очкава поругалият свещеното място сигурно го пази, коментират те. Но са притеснени, че все по-малко от каменните градежи остават запазени през времето. 

Коментари

Още от последните новини