Документи за първолаци се подават от 18 април

Документи за първолаци се подават от 18 април - E-Burgas.com

Родителите на бъдещи първолаци ще разберат до 15 март какви са критериите му за прием в първи клас през септември. Правилата, приети окончателно от СОС, ще бъдат публикувани на сайта на школото. Документи ще могат да се подават онлайн. 

За първи път записването на децата в столичните училища ще става по единни критерии, носещи в определен брой точки. Географската информационна система (ГИС) създава специални карти в помощ на директорите, тъй като административната подялба на града не определя реалната близост до училището. За да се избегнат ситуации, в които семейството вижда от прозореца си училищния двор, но улицата е гранична между два района, картите на ГИС ще определят училищна територия. Ако настоящият и постоянен адрес на поне един от родителите попадат в този школски район, детето ще получава 43 точки. Нито един критерий обаче не е решаващ, защото възможните комбинации от общите, допълнителните и социалните могат да изведат напред дете, които не живее в района, но има брат или сестра в същото училище, завършило е предучилищна група в него, загубило е единият или двамата си родители и т.н.

При общите критерии броят на точките се определя от местоживеенето на родителите - ако настоящият и постоянният адрес са в административния район на училището, точките са 30. При положение, че адресите се разминават, но и двата са в един и същ административен район с училището, детето взима 29 точки. Една по-малко има при адрес в съседен район, 20 са точките за адрес в София. Значение при класирането има и местоработата на родител - ако е в ГИС-района на училището-10 точки, ако е в административния район на школото - 8 точки. 

Педагогическите съвети на съответното школо ще имат право да приемат до 3 допълнителни критерии за кандидат-първолаци, които ще носят общо до 22 точки. Когато броят на кандидатстващите ученици с равен брой точки е по-голям от броя на свободните места, Общественият съвет към училището предлага на комисията начин на класиране.

Документи за първо класиране ще се подават от 18 април до 19 май, след обявяване на резултатите - 2 юни, първото записване е между 5 и 7 юни. Свободните места за второ класиране ще се публикуват на сайтовете на училищата на 8 юни, а тези за трето - на 16-и./Offnews.bg

Коментари

Още от последните новини