До дни идват още 56 000 ваксини на "Пфайзер-Байонтех" и "Модерна"

До дни идват още 56 000 ваксини на

До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на "Пфайзер-Байонтех" и "Модерна". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна.

„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз... Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“, смята Кантарджиев.

Той уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас.

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“, посочи Кантарджиев.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини