Днес се навършва година от трагедията на "Струма"

Днес се навършва година от трагедията на
БГНЕС

Днес се навършва една година от един от най-жестоките пътни инциденти, определен от разследващите като непозната по своя мащаб трагедия. През нощта на 23 ноември миналата година автобус с туристи от Северна Македония, които се връщат от екскурзия в Истанбул, катастрофира на магистрала "Струма". При инцидента загинаха 46 души, припомни БНТ.

Ебиб е от шестимата оцелели от катастрофата. Пътувал е с жена си и 16-годишния им син Елмедин. Губи и двамата.

"Автобусът беше в дим, колегата пред мен счупи прозореца, той скочи и аз по него скочих. Когато скочих, поех си въздух, издишах и се обърнах към автобуса", спомня си той.

Близките на Ебиб научили по телефона за трагедията. До последно таели малка надежда.

"Ние се молихме да има наши спасени", разказва племенникът на Ебиб Омер Паязидовски.

В пламъците губи живота си и шофьорът Любчо, седмица преди синът му да навърши пълнолетие. Бащата тръгнал, за да замести болен колега.

"През цялото време се чувахме и когато се връщаше веднъж-два пъти се чухме. На някаква бензиностанция се обади и каза "Всичко е ок, връщам се, в България съм". По някое време след това е станала катастрофата", споделя синът му.

"Той от малко дете е казал "Аз един ден ще имам автобус, ще карам автобус". Автобусът му беше целият живот и в него завърши. Много трагично, но е факт. Завърши в своята обсесия - автобуса", разказа Лидия - близка на семейството на Любчо.

Сред водещите версии за катастрофата е човешка грешка.

"Във всичко, което правеше беше внимателен. Не вярвам, че той е виновен за катастрофата. Искам да се разбере какво се е случило точно и се надявам татко ми да не бъде запомнен като някой, който е отнел над 40 други живота освен неговия", каза синът на шофьорът на автобуса.

Адвокатите на близките твърдят, че има неизправности на пътя, които също са изиграли роля за трагедията. Позовават се на доклади и експертизи.

"Липсват така наречената надлъжна шумна пътна маркировка, липсват така наречените кабъри. Тази маркировка в своята осветителна характеристика е с 5 - 6 пъти по-ниска от допустимата по стандарт", каза адвокатът Георги Радков.

"Не са премахнати тези неизрядности и това е реално една отсечка убиец. Това, че мантинелата не е отговаряла на съответните изисквания на европейското законодателство, е спомогнало да се затвори тази врата и хората да не могат да излязат", твърди адвокатът Николай Димитров.

Според защитниците все още няма протокол със списък на починалите, което затруднява изплащането на обезщетенията. От прокуратурата в Скопие обясниха, че съдействат на българските си колеги за улесняване на разследването. А близките се надяват на справедливост.

Свързани статии
Тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас, няколко души са в болница Войната по пътищата взе жертва в Бургаско Надрусана айтозлийка предизвика катастрофа на бургаско кръстовище, откараха я в болница Пиян айтозлия се претрепа с триколка Катастрофа с камион блокира едната тангента към София Младеж от руенско помля пенсионер с автомобила си е село Просеник Общински автобус катастрофира в Бургас 65-годишна бургазлийка с 4 счупени ребра отказа хоспитализация след катастрофа Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Турски Хюндай връхлетя върху Ровър на жандармерията край Стоилово
Тагове
катастрофа
Коментари

Още от последните новини