Днес е Международният ден на хората с увреждания

Днес е Международният ден на хората с увреждания - E-Burgas.com

Международният ден на хората с увреждания е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. да се празнува на 3 декември. 

Държавите, които членуват в ООН и международните организации, са призовани да честват този ден и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането на хората с увреждания в обществото. 

Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората със специфични нужди имат много лица. Целта е постоянно да се мотивират политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъп​ът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, достъпът им до общообразователната система, като и до общия пазар на труда, до информацията и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

 В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението, имат някаква форма на увреждане. В България, по данни на Националния статистически институт, почти половин милион българи са с призната намалена работоспособност или степен на увреждане. Над 10 000 от тях са деца.

Хората с увреждания в България ежедневно се сблъскват с проблеми, за които обикновеният човек едва ли се замисля. Голяма част от родните училища не са пригодени за хора със специални потребности, методите им на обучение - също. Рампите за инвалидни колички у нас са почти екзотика, използването на градски и междуградски транспорт от хора със специални потребности е затруднено - реално в повечето населени места дори разходка по тротоара с количка е невъзможно.

Коментари

Още от последните новини