Димитър Николов: Сградата на "Хеликон" винаги е била частна собственост

Димитър Николов: Сградата на

"Няма бургазлия, който да няма сантимент към книжарницата" написа кметът на Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов взе отношение относно казуса с книжарница "Хеликон". Очаква се в скоро време книжарницата да се премести на нова локация, което допълнителни засили слуховете, че старата сграда ще бъде съборена. 

Ето какво написа Николов на стената си във Фейсбук: 

Току-що разговарях със собственика на верига книжарници “Хеликон” и съсобственик на терена - Данчо Панайотов.

Той ме увери, че преместването на книжарницата е временно и по тяхно желание. Както и за това, че на същото място ще инвестира в нова, по-съвременна и по-голяма книжарница “Хеликон”, тъй като ежемесечната поддръжка на сегашната сграда коства значителна сума.

Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата, са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти.

Сградата на днешната книжарница "Хеликон" е била склад за брашна. И винаги е била частна собственост. Въпреки емоционалното ни отношение към нея, тя не фигурира в списъците на декларирани и обявени паметници на културата. Паметниците на културата подлежат на такава регистрация от Министерството на културата, не от общината.

Коментари

Още от последните новини