Димитър Николов: По-добре да правим ток от боклука, отколкото да го горим

Димитър Николов: По-добре да правим ток от боклука, отколкото да го горим - E-Burgas.com
*снимката е илюстративна /arol-energy.com

Присмиваха ни се за компоста, но той вече е сертифициран от втора чужда лаборатория

Общински съвет - Бургас прие проектно предложение за „Проектиране и изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци“. По проекта се очаква  финансирането от 30 млн  по оперативна програма „Околна среда“. За идеята e-Burgas.com писа още през януари.

"Мислихме за инсталация за изгаряне на отпадъци. Знаете обаче, че в момента в София има вълна от недоволство срещу тази технология. Оказа се, че тя филтрира 99% от вредните вещества, които отиват в атмосферата. Другият 1% обаче е в един много интересен спектър от Менделеевата таблица. По този начин се създава риск за зравето на хората в града" заяви Димитър Николов. 

.В същото време инсталацията за за разделно събрани биоразградими отпадъци е напълно безвредна, а от разграждането на боклука ще се произвежда елекричество. Проектът бил по-сложен и рисков за изплнение, тъй като изисквал специфична технология, уточни Николов. 

Анаеробното разлагане е естествен процес, който е бил използван от човечеството в продължение на десетилетия. При него група бактерии последователно разграждат органичната материя и отделят биогаз в условия на липса на кислород (анаеробни условия). Основните предимства на този процес са производство на биогаз и значително намаляване на обема на отпадъците. Този процес често се осъществява в затворени и по този начин контролира системи. Това води също до контрол и премахване на миризма, която идва от органични отпадъци. 

Николов припомни, че много хора са се присмивали на идеята на община Бургас да събира шумата и клоните, за да произвежда компост. В момента този компост обаче вече бил сертифициран във втора чужда лабораторяи на ЕС. От него една част се продава на едро, а друга се предлага на дребно на хора, които го използват за градинките и стайните си растения. В същото време община Бургас стимулира съвестнитите граждани, които си плащат данъците, като им раздава безплатен компост. 

Коментари

Още от последните новини