Димитър Николов: Липсата на шествие за 24 май няма да ни отнеме празника, нека го почетем в сърцето си

Димитър Николов: Липсата на шествие за 24 май няма да ни отнеме празника, нека го почетем в сърцето си - E-Burgas.com

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към бургазлии и всички хора на просветата и културата по повод 24 май.

"Уважаеми учители, ученици, просветни и културни дейци, скъпи съграждани,

Поздравявам ви по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост!

24 май е датата, която по безспорен начин обединява всички наши сънародници, независимо дали живеят в България или далече зад граница.

Денят на българската писменост ни дава самочувствие, че сме народ, дал богато културно наследство на света. Писмеността и книжнината са ни съхранили като нация в трудни времена. 
Делото на светите братя Кирил и Методи и на техните ученици е меч, който през вековете е разсичал робски окови и е проправял пътя на нашия народ към просвещението и духовното извисяване.

Именно затова трябва всички заедно с ентусиазма на нашите предци да пазим своя език, писменост и култура. Бъдещето на Бургас са младите и образовани хора. Затова ние ще продължаваме да правим инвестиции в образованието, за да създаваме най-добрата среда, в която нашите деца, учители и студенти да развиват своя талант и умения.

Тази година е по-особена и заради пандемията от COVID-19 няма да можем да отбележим този светъл празник с пъстро шествие. Това обаче няма да отнеме от неговия ореол, защото всеки българин почита 24 май дълбоко в сърцето си като нещо свято.

Благодаря на всички бургаски учители, ученици, писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни и музейни дейци и журналисти за полаганите от тях всекидневни усилия. Продължавайте да давате все така своя принос Бургас да бъде културен и образователен център.

Честит празник!"

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Димитър Николов: Липсата на шествие за 24 май няма да ни отнеме празника, нека го почетем в сърцето си - E-Burgas.com

Регата 24 Май