Десислава Танева: Купувайте толкова, колкото можете да консумирате

Десислава Танева: Купувайте толкова, колкото можете да консумирате - E-Burgas.com

Не се обмисля таван на цените на важните хранителни продукти

Трябва да купуваме толкова, колкото можем да консумираме. За това призова земеделският министър Десислава Танева в сутрешния блок на БНТ.

Според нея всеки щял да си плати за паническите си решения с пазаруването. Следващите дни трябва да покажат доколко сме солидарни, обществено-отговорни и осъзнати хора. Няма да се забранява износът на основни храни, подчерта земеделският министър.

Не се обмисля обаче таван на цените на важните хранителни продукти, защото това било крайно решение. "Това не би се приело добре и ако зачестят злоупотребите, категорично ще се отива в крайни решения", увери Танева.

По думите й истерията на хората с пазаруването била провокирана от неизвестността и с паническия страх. Тя смята, че през изминалите 2-3 дни, когато кризисните щабове работили и информирали хората, положението било значително по-спокойно. Според Десислава Танева хората осъзнали какво представлява болестта и как можем да се опазим. През настоящата седмица, ако всичко продължи така, ние сме в състояние да влезем в режим на обичайната си работа и задължения, изтъкна земеделският министър.

Животът трябва да продължи, ние трябва да живеем със съзнанието как трябва да се опазим, ограничавайки социалните си контакти. Проверките по магазините продължават, предупреди тя.

"Трябва да знаем, че коронавирусът е епидемия и всеки по някакъв начин ще бъде засегнат. Никой не може да остане извън ограниченията в тази епидемия", предупреди Танева. Тя посочи, че хранителните предприятия показали как всички мерки са ги предприели по отношение на много високи нива на хигиена и опазване на техните служители. "Нашите хранителни производства отговарят на най-високите стандарти по отношение на хигиената", категоричен беше земеделският министър.

Танева отбеляза, че от всичко, което вижда и се информира, има осъзнаване на проблема, солидарност и сигнали за някои изключения. За основните храни България е ресурсна страна и няма опасения.

Специално за Великден, Танева увери, че българската държава и хранителната индустрия са в състояние с местно производство да посрещнат празника - с козунаците, яйцата и агнешкото месо.

Коментари

Още от последните новини