Демонстрация на "Гранична полиция" на Морска гара в Бургас

Демонстрация на

Готови ли са морските ни граници за Шенген по вода? От "Гранична полиция" демонстрираха на Морската гара в Бургас как ще става влизането и излизането от страната.

От 31 март за всички пасажерски и товарни кораби, както и за плавателни съдове за спорт и развлечение, започват да действат принципите на Шенгенското свободно пространство. Без гранични проверки ще бъдат и плавателните съдове, които преди това са акостирали на пристанище в зона „Шенген” без значение, коя е била първоначалната им точка на плаване. За да се гарантира сигурността, ще бъдат прилагани компенсиращи мерки. Те включват международно сътрудничество, както и полицейски проверки, които са различни от тези на граничните служби.

“Ще се прави проверка на самоличността на лицата, проверка на документите на яхтата и на самите лица. Проверки в базата данни, в Информационната система на МВР, в това число и Шенгенската информационна система, за сигнали по отношение на лицата. Ще се извършва и  физическо претърсване на плавателното средство. Не на всички, изключително след задълбочен анализ на риска, ще се прилагат тези компенсиращи мерки”, обясни Стамен Попов, зам.- началник на ГПУ – Бургас.

Коментари