Държавата проверява разкопаните дюни в Ахтопол

Държавата проверява разкопаните дюни в Ахтопол - E-Burgas.com
bTV

От Министерството на туризма са разпоредили проверка на разкопаните дюни в Ахтопол и ако тя установи, че дейностите със строителната техника са били извършвани в рамките на самия плаж, концесионерът ще бъде глобен. Резултати от проверката се очакват на 26 май, вторник - първият работен ден от следващата седмица. Това е официалната позиция на държавата след репортаж на bTV.

Сигнал на гражданин за багер на пясъчните дюни в Ахтопол, вдига на крак властите за проверки. Той е подаден вчера, 22 май. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк Странджа. Любопитно е кой и защо разкопава дюните?

От екоинспекцията в Бургас са препратили сигнала по компетенция до кметството в Ахтопол късно снощи. Тяхна проверка установила, че багерът е нает от управителя на плажа. Обяснението на концесионера пред bTV е, че няма друг начин, по който да се прокарат дървени пътеки до морето. Даже той лично управлявал багера. А пътеката до морето била предвидена в схемата на плажа, одобрена от Министерството на туризма.

Концесионерът обясни още, че повече от половината от концесионната площ на плажа, близо 60 декара, са дюни и е трудно те да бъдат опазени.

Свързани статии
Пожарна-кемпер заседна на дюните край Шофьорския плаж Мария Нейкова: Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да спре РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Възобновяват делото за разораните дюни на Каваци Възрастен софиянец се удави на „Нестинарка“ Кметът на Царево щял да спре обявените от екоминистерството защитени зони в общината В Царево гасиха пожари в трансгранично учение (Снимки) Ето кои са 13-те най-безопасни плажове у нас Ще превърне ли община Царево единствения терен за спорт в Синеморец в квартал? Терени, за строителство на хотели край Приморско се оказаха върху дюни
Тагове
царево дюни
Коментари

Още от последните новини