Държавата проверява разкопаните дюни в Ахтопол

Държавата проверява разкопаните дюни в Ахтопол - E-Burgas.com
bTV

От Министерството на туризма са разпоредили проверка на разкопаните дюни в Ахтопол и ако тя установи, че дейностите със строителната техника са били извършвани в рамките на самия плаж, концесионерът ще бъде глобен. Резултати от проверката се очакват на 26 май, вторник - първият работен ден от следващата седмица. Това е официалната позиция на държавата след репортаж на bTV.

Сигнал на гражданин за багер на пясъчните дюни в Ахтопол, вдига на крак властите за проверки. Той е подаден вчера, 22 май. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк Странджа. Любопитно е кой и защо разкопава дюните?

От екоинспекцията в Бургас са препратили сигнала по компетенция до кметството в Ахтопол късно снощи. Тяхна проверка установила, че багерът е нает от управителя на плажа. Обяснението на концесионера пред bTV е, че няма друг начин, по който да се прокарат дървени пътеки до морето. Даже той лично управлявал багера. А пътеката до морето била предвидена в схемата на плажа, одобрена от Министерството на туризма.

Концесионерът обясни още, че повече от половината от концесионната площ на плажа, близо 60 декара, са дюни и е трудно те да бъдат опазени.

Свързани статии
Бургас и Царево с висок брой новозаразени с ковид Ахтопол е без медицинска помощ от месец 19-годишен младеж загина в катастрофа край Царево, друг е ранен Протестиращите в Синеморец: Строи се абсолютно незаконно с толеранса на местната власт 93% от дюните край Шабла липсват в кадастъра Глобиха нарушителя на плаж Ахтопол-Север с 1000 лв. Сезираха МВР за масово паркиране на коли върху дюни Кметът на Царево се борил срещу бетонирането 9 години Плажът Силистар се сдоби с нов стопанин, чадърът - 5 лв. Седем служители в заведение в Царево са сред заразените с C-19, пет са общините с нови случаи
Тагове
царево дюни
Коментари

Още от последните новини