Данъчните в Бургас наблюдават 200 фирми с рискови собственици

Данъчните в Бургас наблюдават 200 фирми с рискови собственици - E-Burgas.com

Близо 200 фирми, стопанисващи около 600 търговски обекта по морето, без дълготрайни материални активи и собственост на рискови лица са поставени под наблюдение от териториалната дирекция на НАП Бургас. Това съобщиха от приходното ведомство в морския град.

В НАП е направен профил на група фирми, които попадат в най-рисковата категория, а именно - фирми отчитащи обороти, трупащи, но неплащащи задължения. Дружествата са с дейност търговия и стопанисване на питейни заведения по Южното Черноморие.

В тези обекти има регистрирани фискални устройства, отчитат се обороти, но е избегната регистрация по Закона за ДДС. Същите фирми в част от случаите са назначили работници с необичайно високи заплати, подават данни за трудови договори, но за повечето не се подават декларации за осигуряване и не се внасят дължимите осигурителни вноски.

В хода на анализите и наблюденията са установени още и нереално ниски, а на някои места и нулеви обороти на магазини и заведения с голяма посещаемост. От НАП считат, че е налице риск от невнасяне в бюджета на дължими задължения в размер на милиони левове. Поради липса на активи, дълговете не могат да се обезпечат и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват и управляват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и даже не предполагат за активната дейност на "техните обекти" .

Установени са и случаи, в които "собствениците" са починали хора или такива, които от години са извън страната.

Коментари

Още от последните новини