Данъчните безкомпромисни: Не издаваш касова бележка, затваряме обекта!

Данъчните безкомпромисни: Не издаваш касова бележка, затваряме обекта!  - E-Burgas.com

Мерките трябва да дисциплинират нелояните търговци

Акцентът в проверките на НАП това лято ще е свързан със запечатване на търговски обекти при констатирано неиздаване на касови бележки. Стремежът е това запечатване да се извършва в срок от 24 часа от установяване на нарушението, като идеята е търговците да бъдат дисциплинирани към спазване на законовите изисквания. Това заяви директорът на Дирекция "Контрол" в НАП Васил Панов на пресконференция в Бургас.

Според него затварянето на търговските обекти - нарушители е средство, а не резултат, какъвто се явява вдигането на приходите в края на сезона и спазването на законовите норми.

В същото време между 30 и 50 опитни служители на "Митниците" ще са на разположение за включване в проверките на ОДМВР – Бургас и Национална агенция по приходите, стартирали в резултат на дейността на междуведомствения координационен център, изграден през миналата година, съобщи на нарочен брифинг в Бургас днес Директорът на Агенция "Митници" - Георги Костов. По думите му митничарите ще осъществяват контрол на акцизните стоки, чието потребление през активния летен туристически сезон се е увеличило многократно. Според Костов неплащането на акциз без значение за алкохол, цигари или горива, води до големи щети за държавния бюджет.

Думите му подкрепи и зам. министъра на финасите Бойко Атанасов, който изтъкна че увеличаването броя на отчетените продажби за миналия летен сезон е успех за цялото общество, тъй като приходите от държавния бюджет ползват всеки един гражданин. Според Атанасов контролът и проверките от страна на държавата идват, когато има нелоялни и непроявяващи самоконтрол към спазване на финансовата дисциплина търговци. Те ще са и на прицела на проверките, осъществявани от съвместни екипи на служители от МВР, НАП и Агенция "Митници".


 

Коментари

Още от последните новини