Д-р Брънзалов: В България има мощна антиваксърска вълна без никакво научно покритие

Д-р Брънзалов: В България има мощна антиваксърска вълна без никакво научно покритие  - E-Burgas.com

Българският лекарски съюз е залят с писма и жалби от лекари, в които така наречените средства за неблагоприятни условия на работа не се изплащат адекватно, посочи в "Още от деня" д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на БЛС. Той отрече, че новата методика за определяне на заплащането е по тяхна инициатива и подчерта, че е по инициатива на Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването.

По думите му разговори с тях са се водили във времето, когато заболеваемостта е била 40 човека на ден, тогава те са се съгласили средствата за условия на работа да бъдат намалени, в извънболничната помощ те да кореспондират със заболеваемостта на база 14-дневен период.

"В болничната помощ настъпиха действително най-големите катаклизми, ние стигнахме до решението да изпратим писмо до Здравната каса. След като не можем да се разберем и има толкова голямо недоволство, да се върне старата методика за изплащане на средствата", каза д-р Брънзалов.

Може би малко по-рано дойде тази COVID вълна, в сравнение с прогнозите, но не ни изненадва, подчерта той. Припомни, че българското население е сред най-ниско ваксинираните и поясни, че през последните месеци хората са живеели, все едно няма проблем с коронавируса и тези резултати от последните дни със заболели и починали е следствие от това.

Според д-р Брънзалов голямата част от членовете на БЛС са убеждавали своите пациенти да се ваксинират.

"За съжаление, не го крием, има и част от нашето съсловие, които се изказваха спорно по тези въпроси, което доведе до съответните последствия", заяви д-р Брънзалов и подчерта, че в България има мощна антиваксърска вълна, обхванала специално ваксините срещу COVID, която няма никакво научно покритие.

Заместник-председателят на Управителния съвет на БЛС беше категоричен, че за задължителна ваксинация трябва да се вземе политическо решение.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини