ЦИК се готвят за избори 2 в 1

ЦИК се готвят за избори 2 в 1 - E-Burgas.com

Централната избирателна комисия се готви за избори 2в1. Ако се сбъдне именно този сценарий, ще е необходимо да бъдат купени още Това заяви в ефира на Българската национална телевизия председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Предстои да бъде направен анализ на изборите на 11-ти юли, за да се прецени има ли нужда секциите да бъдат обезпечени с допълнителен брой машини.

“Трябва да се види и какви са възможностите на производителя. Веселин Тодоров от “Сиела Норма” вчера заяви на председателски съвет, че има готовност “Смартматик” да осигури между 1200 и 2400 машини. Към този момент няма решение "Сиела Норма" да е доставчикът на допълнителните машини, но те са възможен изпълнител предвид опита, който имат. Софтуерът все още не е предаден в цялост на ЦИК. Имаме спор със "Сиела Норма" по този въпрос, който мислим, че доброволно ще бъде разрешен", коментира председателят на ЦИК.

Сроковете са същите, както и при предишни избори. В този смисъл от ЦИК посочват, че времето е достатъчно, за да се организира вотът.

"За ЦИК е важно колкото се може по-скоро да разберем датата на изборите и какви ще са те с оглед на това да започнем колкото се може по-рано с организацията на изборния процес. Не трябва да се мисли как да бъде облекчена изборната администрация, тя е назначена, за да свърши своята работа. Целта е избирателите да могат спокойно да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време и разбира се, достатъчен период за разяснителна кампания", категорична беше Камелия Нейкова.

Тя обясни, че общата план-сметка за парламентарните избори на 11 юли е била 57 млн. А бюджетът, който е разходван от ЦИК, е около 23 млн., като тук се включват около 10 млн. - цената за допълнителния брой машини. Така че този разход най-вероятно ще се повтори, ако се купят допълнителни машини - обобщи председателят на ЦИК.

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите "Закрила на детето" към политиците: Винмавайте с правата на децата по време на кампаниите си
Тагове
избори
Коментари

Още от последните новини