Чужди фирми вече питат за ваксината на БАН, държавата засега не проявява интерес към нея

Чужди фирми вече питат за ваксината на БАН, държавата засега не проявява интерес към нея - E-Burgas.com

Чуждестранни фирми вече проявяват интерес към ваксината срещу коронавирус, която през последните месеци бе разработвана от БАН, твърди проф. Петър Чорбанов в репортаж на Нова тв.

По думите му става дума за две фирми от богати страни, които са готови да инвестират - една от Близкия Изток и една от по-далечната част на Азия. 

Държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването обаче на този етап не проявява интерес. 

Според проф. Чорбанов единственото, което пречи още утре да бъде задействана сделка, е един морален въпрос:

"Пречи идеята как това ще бъде погледнато от нашето общество. Ще бъдем обвинени в една много тежка меркантилност. Ние бяхме решили да го подарим на страната, ако България реши да се възползва, за да може българска фирма да произвежда ваксината." 

В този случай съгласието на българската държава върви ръка за ръка с голяма инвестиция във ваксината. До този момент финансирането е идвало от Френския научен институт "Пастьор" и дарения. Сега дори и страната ни да се обвърже с чуждестранна фирма изпълнител, пак ще трябва да отдели между 5 и 15 млн. евро. 

Българската ваксина е от ново поколение и не е на принципа нито на РНК ваксините, нито на векторните. Единият от вариантите е дори да се впръсква, вместо да се инжектира Учените се стремят да направят ваксината по-универслна и да може да се ползва за други заболявания.

"Ако ние успеем да подготвим дихателните пътища, много вероятно е вирусът да не успее да влезе" заяви Илиян Манойлов, който е главен асистент към Експериментална имунология БАН.

Очаква се в скоро време ваксината да бъде тествана върху хора.

 

 

 

Коментари

Още от последните новини