Четири бургаски квартала ще плащат по-високи данъци

Четири бургаски квартала ще плащат по-високи данъци  - E-Burgas.com

Евгений Мосинов предложи таксите на Ветрен и Банево да не бъдат повишавани поне година

Категориите на четирите бургаски квартали Ветрен, Банево, Рудник и Черно море вече са с по-висока категория, което автоматично повиши и данъците им с 10%. Решението бе взето на днешното заседание на Общински съвет - Бургас. 

Причината за повишаване на категорията са инвестициите, които бяха направени там през последните години. Конкретно за Банево и Ветрен става дума за водния цикъл и последвалите след него ремонти на улици. 

Общинският съветник Евгений Мосинов обаче предложи именно тези два квартала за сега да не плащат по-високи цени. 

"Общото настроение в Банево и Ветрен е, че те не са доволни от това, което се е свършило. Дайте да го свършим като хората и тогава да вдигнем данъците." заяви Мосинов. 

Кметът на Бургас Димитър Николов, уточни че за три години в Банево са инвестирани 15 млн. лв. Той припомни времената, в които селото е преминало в квартал и всички плюсове и минуси, които са дошли с това. 

"Тогава обяснихме, че съществуващият закон не дават възможност на село Банево и село Ветрен да кандитстват за воден цикъл, но станат ли квартал в рамките на 6 месеца ще внесем проектно предложение. В момента канализацията на квартал Банево работи перфектно, а отпадните води се пречистват в по-висока степен от тези на Бургас. Изискванията са жестоки, защото отпадните води се вливат в резерват." заяви Николов.

През следващите две години и половина за довършване на асфалтирането в Банево ще отделени още 780 хил. лв. Срокът е такъв, защото бюджетът не дава възможност в една година да бъде асфалтиран целия квартал. Tой обясни, че инвестициите не могат да бъдат направени по закон, ако категорията не бъде вдигната. В момента тя била като за село, а идеята е да стане най-ниската такава за квартал. 

Коментари

Още от последните новини