Показват ценни църковни реликви на изложба в Бургас

Показват ценни църковни реликви на изложба в Бургас - E-Burgas.com

По инициатива на Община Бургас, в седмицата преди Великден, едни от най-ценните църковни реликви, които нашите предци са използвали в богослужения, ще бъдат показани в Културен център "Морско казино". Те ще са част от изложбата "Християнският ритуал - тайнства и послания", която ще отвори врати на 10 април в зала "Георги Баев". Експозицията ще бъде открита в 18:00 часа с изпълнения на храмовия хор при църквата "Йоан Рилски" с диригент Красимира Костова. Изложбата ще остане в Бургас до 10 май и всеки може да я посети безплатно. 
Колекцията е предоставена от фондовете на РИМ - Велико Търново и съдържа десетки предмети, с които са си служили свещениците от периода преди Освобождението и първите десетилетия на 20-ти век. Някои от експонатите са били част от интериора на храмовете, в които българите не само са отправяли молитви, а са търсили убежище при нападение. 
Потири, дискоси, напрестолни, нагръдни и хоругвени кръстове, евангелия в обкови, рипиди, кандила, свещници, икони, йерусалимии ще обрисуват една детайлна картина на духовния живот на предците ни по време на Възраждането. 
Много от предметите, използвани като утвар, притежават висока художествена стойност. Изработени са от скъпи метали и са украсени с релефна украса и инкрустирани камъни. Като цяло включените в изложбата експонати датират от ХVIII, XIX и началото на ХХ в. В нея могат да се видят изключително редките икони - таблетки. Това е специфична група двустранни икони, изпълнени върху плат или дърво, за които се предполага, че са създадени в средновековна Русия през ХV - XVIII в. 
Предназначението на таблетковите комплекти е да илюстрират честваните на съответния ден празници или светци така, както те следват в реда на християнския календар. Комплектите икони-таблетки се пазели в богато украсени ковчежета, съхранявани в една от северните ниши на олтара на църквите. В деня на съответния църковен празник е изваждана тематично свързаната с него таблетка и е поставяна върху аналой, за директен израз на почитание от страна на вярващите.
Върху някои от потирите и кандилата може да се видят гравирани надписи, които дават ценна информация за имената на дарителите и  храмовете, на които са принадлежали. 
Църковните предмети са използвани от свещениците при извършването на различни тайнства и служби. Именно чрез тези действия вярващите получават Божиите послания и благодат, необходима им да се очистят, възродят, подкрепят за нов живот и да достигнат светост и спасение - крайната цел на християнския живот.

Коментари

Още от последните новини