Бюджет 2017: Инвестиции и сигурност за младите хора в Бургас

Бюджет 2017: Инвестиции и сигурност за младите хора в Бургас  - E-Burgas.com

Ще бъдат отделени средства за подобряване на градската среда, учебната и спортната база​

Под мотото "Сигурност и инвестиции за младите хора в Бургас" бе представен днес бюджетът на община Бургас за 2017 година. Той е в рамките на 217 157 446 млн. лв., което е близо с един милион по-малко от този за миналата година. Този бюджет ще трябва гарантира и обезпечава всички

Предвиждат се инвестиции за безопасност и сигурност на бургаските граждани и най-вече децата в града. Ще бъдат отделени средства за подобряване на градската среда, учебната и спортната база, стимулиране на иновативността и можещите деца, които през последните години се увеличават.

Започва изграждане на видеонаблюдение във всички детски градини и ясли. Поетапно това ще бъде направено и във всички училища. Всички видеозаписи ще се архивират и при необходимост ще бъдат предоставени на полицията. Друга мярка за безопасност е пилотният проект за ограничаване на скоростта в бургаските комплекси "Братя Миладинови" и "Меден рудник". 

През 2017 година в Бургас ще бъде създаден и фонд за финансиране на даровити деца, които през последните години ставали все по-вече. Николов припомни, че всяка година Общински съвет гласува допълнителни средства за разходи за пътувания по състезания и олимпиади на бургаските таланти, които занапред ще могат да бъдат финансирани от този фонд. Кметът призова бизнеса в Бургас също да се включи в тази кампания със спонсорство и партньорство. 

Друга инвестиция за младите в града е откриването на първото иновативно училище, което ще бъде в сградата на бившия интернат до Френската гимназия, който в момента активно се ремонтира. Очаква се училището да отвори врати в началото на следващата учебна година с прием на паралелки от 1 и 5 клас или общо 141 деца.

Ще се разшири и обхвата на изучаването на IT технологии в бургаските детски градини. Проектът стартира пилотно в няколко заведения през миналата година и според Димитър Николов е бил приет изключително добре от децата и техните родители. 

През следващата година ще продължи и обновяването на дворове и спортната инфраструктура в училищата "Братя Миладинови", "Петко Росен", Търговската гимназия и ПГЕЕ "Константин Фотинов". 

Коментари

Още от последните новини