Бургазлия е автор на нов учебник за защитените територии

Бургазлия е автор на нов учебник за защитените територии  - E-Burgas.com
Никола Тодоров/ Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Бургазлията Никола Тодоров е автор на новия учебник "Защитени територии", който излезе от печат само преди няколко дни. Младият учен е преподавател в Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Той е подготвил изданието заедно със своята майка Донка Тодорова. Представени са основните категории защитени територии като резервати, национални паркове, природни забележителности, защитени местности, природни паркове и поддържани резревати. Отделено е внимание и на проблемите, свързани с тяхното основно предназначение, управлението им и взаимовръзката с турзима.

"Включили сме информация за обекти от цялата страна, но сме наблегнали на представяне на защитени територии в Бургаска област", коментира за e-Burgas.com Никола Тодоров.

Учебникът ще сулужи като образователно пособие за студентите в катедра "Екология и опазване на околната среда" в Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Изданието е богато илюстровано, като сред авторите на фотографиите е журналистката от e-Burgas Татяна Байкушева. Нейна е снимката на корицата-въздушен фотос на устието на река Ропотамо. Илюстрацията не е избрана случайно-това е масто, което студентите от университета почистват ежегодно в традиционно организирана в района еко акция. 

 

Коментари

Още от последните новини