Бургаският съд: Клевета е, че съдията по делото за катастрофата е корумпиран

Бургаският съд: Клевета е, че съдията по делото за катастрофата е корумпиран - E-Burgas.com

Председателят на Окръжния съд в Бургас Росица Темелкова изрази позиция на местната Темида по повод твърденията за корупция. Припомняме, че след жестоката катастрофа преди седмица, в която загинаха двама души, родител на единия от тях квалифицира съдията по делото като подкупен. Това стана при определянето на мярката „Домашен арест“ за шофьора на автобуса, който връхлетя двамата загинали.

Ето и официалната позиция на Окръжния съд:

По повод направените внушения за наличие на корупция във връзка с постановената от съда мярка за неотклонение, се възползвам от правото си на отговор и изразявам позицията на Окръжен съд – Бургас: 

На първо място, Окръжен съд – Бургас изразява съболезнования към близките на двамата пострадали граждани при катастрофата на пътя Бургас – Созопол и разбира болката им от тежката загуба!

Това обаче не им дава право да  отправят  клеветнически твърдения относно съдията, определил мярката за неотклонение на обвиняемото лице. В интервюто, дадено пред Вашата медия, бащата на загиналия в катастрофата Т. Т. заявява: „Съдията от Бургас, който пусна убиеца на Т. Т. е подкупен". Става дума за  окръжен  съдия с голям професионален опит, заместник – председател на съда, който отговорно, съвестно и безпристрастно осъществява своята правораздавателна дейност, ползва се с  авторитет в юридическата общност на града. Недопустимо е да се правят такива квалификации и внушения, непочиващи на никакви конкретни факти. Съдът не може и не следва да се поддава на обществен натиск, а следва да разглежда делата съобразно закона и събраните доказателства. Предстои делото да бъде гледано по същество, прокуратурата  да  докаже вината на обвиняемото лице и съдът да постанови справедлива присъда, съобразно закона, ако вината му бъде доказана. Мярката за неотклонение не е присъда по делото, тя цели да обезпечи участието на обвиняемия в наказателния процес.

В мотивите на взетата мярка за неотклонение, съдът отчете, че от доказателствата, може разумно да се предположи, че обвиняемият е възможно да е ангажиран в осъществяването на престъпното деяние, предмет на разследването, но „без съмнение по делото е необходимо изготвянето на авто-техническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства". „Сочената в искането по чл. 64, ал. 1 от НПК хипотетична опасност от укриване, обоснована с извършваната от обвиняемия трудова дейност – шофьор в транспортна фирма със седалище в Република Турция, може да бъде ограничена чрез налагането на забрана за напускане пределите на Република България по отношение на Камен Ф.", казва още в мотивите си съда. Следва да се има предвид и това, че става дума не за умишлено, а за непредпазливо деяние. Като е съобразил целите на мерките за неотклонение, съдията е намерил, че в случая адекватна мярка за неотклонение се явява домашният арест. Тази мярка ще гарантира в достатъчна степен участието на обвиняемия в наказателното производство, като съответно ще изиграе своето възпиращо и възпитателно въздействие. Същевременно домашният арест е от естество да предотврати опасността от извършване на престъпление, защото ще ограничи свободата на придвижване на обвиняемия извън жилището му.

Разбираме мъката на близките на починалите и техния стремеж извършителят да получи  максимално наказание. Следва да е ясно за цялото общество обаче, че съдът правораздава в рамките на закона и не може да се поддава на внушения и натиск, от която и да е  от страните в наказателния процес. Безпристрастен и независим съд, който постановява съдебни актове само на база на събраните доказателства и закона, въз основа на вътрешното си убеждение е гаранция за върховенството на правото и за гарантиране на правата на гражданите. Защото без независимо правосъдие няма демокрация, няма държавност и права.

РОСИЦА ТЕМЕЛКОВА

Административен ръководител

Председател на Окръжен съд - Бургас

Коментари

Още от последните новини