Бургаските болници в един глас: Няма да позволим да ни орежат легловата база!

Бургаските болници в един глас: Няма да позволим да ни орежат легловата база!  - E-Burgas.com

"В София да не си мислят, че ще ощетят Бургас за сметка на Варна, Стара Загора или Пловдив" заяви д-р Самир Абумелих

Сдружението на бургаските болници ще се бори единно за правата на всички лечебни заведения в областта. Това заяви настоящият председател на сдружението Семир Абумелих на извънредна пресконференция в Бургас. От следващата седмица обаче Абумелих сам ще отсъпи председателското място на д-р Александър Маджуров с цел да не се създава "политическа мъгла" около НПО-то.

Повод за стягане на редиците в сдружението е предстоящото въвеждане на националната здравна карта. Според бургаските лекари опасността за областта е голяма, тъй като според новите правила легловата база може да бъде орязана наполовина. 

"Гарантирам ви едно. Няма да позволим на никой да намали леглата или бюджета в област Бургас. Няма да позволим на никой да разпределя обществени средства в полза на един или друг. Всички трябва да бъдат по равно. Достатъчно опитни сме всичките и знаем как да си защитаваме правата. Бургас вече не е една заспала провинция за софиянци. Ако тръгнат да ощетяват Бургас, за да удевлетворят желанията на Варна, Стара Загора или Плодив, това няма как да се случи" заяви Семир Абумелих.

По повод евентуалното орязване д-р Семир Абумелих призна, че в момента информацията е неофицална, но опасността за Бургас ника не е малка. Според него разпределението ще стане на базата на връзки и на това кой най-много си мълчи и точно поради тази причина бургаските болници трябва ясно и категорично да заявят позицията си.

От сдружението заявиха, че от сега нататък правата и интересите на всички бургаски болници ще бъдат защитавани като едно, за да може "когато някой получи шамар, всички да застанат зад него". Досега болниците са използвали собствени юристи и консултанти, но от сега нататък работата ще бъде централизирана. Ще се разчита и на подкрепата на община Бургас, РЗИ и всички пациентски организации в областта. Очаква се от следващата седмица, когато стане и смяната на председателския пост, в сдружението да членуват 17 лечебни заведения. 

Коментари

Още от последните новини