Бургаски хранителни инспектори пратиха пет тона черен дроб на екарисажа

Бургаски хранителни инспектори пратиха пет тона черен дроб на екарисажа  - E-Burgas.com

нищожени са приблизително 5 тона черен дроб, след опит за нерегламентиран износ от Турция. Това каза д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас, цитиран от "Фокус". По неговите думи черният дроб е заловен при превоз в посока от границата към вътрешността на страната на 11 август. 

"Извършителите са опитали да направят нерегламентиран износ, който не е успял да се осъществи поради няколко причини. На първо място ГКПП "Малко Търново" е само туристически пункт, а не е пункт за търговски пратки. Поради тази причина, собствениците или тези, които са пренасяли черния дроб, са отишли до пункта и са били върнати устно, поне по техни показания. При връщането си са били заловени от патрул на полицията. След това, ние бяхме оповестени и бяхме на място приблизително 3-4 часа след това. Установихме, че става въпрос за пратка от около 4,8 тона (приблизително 5 т) черен дроб в един микробус, който е абсолютно без никакъв документ за произход", обясни д-р Митев. 

Той допълни, че автомобилът не е имал и разрешително от БАБХ. Д-р Митев посочи, че микробусът не е бил хладилен и не е спазен необходимият температурен режим. По неговите думи черният дроб е бил опакован в кашони без етикет. "Това ни даде право да възбраним на момента количеството и да търсим начини за неговото унищожаване. Начините бяха два. Имахме пълното съдействие на полицията за това да ескортираме тази пратка заедно с буса до най-близкия екарисаж във Варна или в Шумен. Шофьорът на буса отказа. Явно се е състояла някаква гонитба, опитвал се е да избяга от патрула, спирачките му са отказали", обясни директорът. Той посочи, че е била направена организация от страна на полицията и служителите на БАБХ стоката да бъде съпроводена до екарисаж във Варна. "След това организирахме да дойде екарисажна кола директно от Варна. Тя дойде и натовари цялото количество", поясни д-р Митев.

Коментари

Още от последните новини