Бургаската прокуратура погна кмет за трафик на сирийци

Бургаската прокуратура погна кмет за трафик на сирийци - E-Burgas.com

Районната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа кмета на котелското село Тича Якуб Шабанов заради трафик на седем сирийски граждани, помагайки им да преминат през страната срещу пари.

Престъплението е осъществено на второстепенен път в землището на гр. Китен. Шабанов го грозят до 6 години затвор, както и глоба в размер от 5 000 лв. до 20 000 лв.

Подробности по случая предоставиха пред медиите прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, наблюдаващият случая прокурор-Щилиян Димитров, както и комисар Антон Мирков-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“.

По време на разследването е установено,  кметът е организирал транспортирането на чуждите граждани от териториите на общините Царево и Приморско до вътрешността на страната. Той се е свързал с друго лице, притежаващо микробус. Предварително му е съобщил, че ще бъдат превозвани чужди граждани, обещавайки му сума от 2000 лева. На горепосочената дата Шабанов и лицето, управлявало микробуса са пристигнали в общините Царево и Приморско. Обвиняемият се е придвижвал в друго превозно средство. По досъдебното производство е категорично установено също, че Якуб е предоставял информация на сирийските граждани за местоположението, от което е трябвало да бъдат взети от водача на микробуса, използвайки приложение от мобилния си телефон. Със същото приложение е изпращал  информация на водача на микробуса, предоставяйки му данни за местоположението на чуждите граждани.

Свързани статии
Над 47 хиляди чужденци са опитали да влязат незаконно у нас, най-натоварено е на турската граница Заловиха група мигранти след гонка с полицията в Бургас И армията се включва в охраната на границата с Турция Спряха над 80 нелегални мигранти в опит да преминат границата в района на Малко Търново Дрогиран и без книжка блъсна микробус с 34 афганистанци край Ясна поляна Пожарникар, шофиращ такси на роднина, превозвал нелегално трима афганистанци Искат постоянен арест за трафикант, прекарал 38 мигранти край Росенец Янев свиква Съвета по сигурността заради задаващата се мигрантска вълна Отново заловиха нелегални мигранти, този път край Ихтиман Бойко Рашков: Оградата на границата изобщо не е поддържана
Тагове
бежанци мигранти
Коментари

Още от последните новини