Бургаската премиера на "Живот в скалите" на Мария Лалева събра многобройна публика, развълнува я, натъжи я и я разсмя

Бургаската премиера на

Събитието в Гранд Хотел и СПА Приморец включваше литературно четене и откровен разговор с бургазлии

На 17 октомври (сряда) в Гранд Хотел и СПА Приморец се състоя премиерата на дългоочаквания роман на Мария Лалева "Живот в скалите". Книгата, която излезе по книжарниците преди броени дни - на 8 октомври, вече е с трета допечатка. Тя бе налична на събитието и очакваше бургаската публика заедно с двете стихосбирки на Мария Лалева: "Личен архив“ (2014 г.) и „Не съм ви ближна“ (2016 г.).

Залата бе изпълнена до краен предел с нетърпеливи читатели, които очакваха да чуят повече - от "Живот в скалите" и лично от Мария Лалева. За тяхна изненада, първи пред публиката се изправиха Валери Еличов и Ива Трифонова - двама обичани актьори от Драматичен театър „Адриана Будевска“. Те прочетоха подбрани откъси от романа, превъплъщавайки се в ролите на Павел, баба Настасия, Михаил К…. Силните думи и актьорската дарба на двамата четящи, вдъхнаха живот на образите, които сякаш сами застанаха през гостите на събитието и заговориха. Зад тях – скали и море, песни на вълни и дантели от пяна – ту фини, ту разпокъсани и неравни – все едно Михаил К. ги е плел, късно, след поредното отдаване на твърде много внимание и обич към питие с много градуси.

Валери Еличов и Ива Трифонова поднесоха на присъстващите едни от най-трудните моменти в творбата. Публиката, гледаше как героите се сблъскват със смъртта, загубата, саможертвата… Книгата изглеждаше „тежка“. А всъщност – дава много различен, философски, смислен и мек поглед към изначалните човешки вълнения – тези за живота, смъртта и любовта. Нотките на тъга в залата, бяха забравени в момента, в който в нея влезе Мария Лалева – и започна да разказва.

Откровена, безстрашна, силна, самоиронична и безкрайно естествена и положителна, тя разказа своята истина, за своя роман: „Всъщност, той вече не е мой. Книгата е ваша – кой, каквото си открие в нея“ – каза тя. „Тук, при вас, в Бургас се чувствам като у дома си. Има скали, море, всичко е идеално. За мен, вашият град е специален. Дълъг път изминах, докато напиша тази книга и дойда при вас“ – сподели с публиката тя. „Благодаря на „Гранд Хотел и СПА Приморец за всичко – за залата, за отношението – лекуват ме, глезят ме, за малко бях голяма звезда“ – не спираше да усмихва публиката тя, въпреки вече 10-дневната си борба с упорита настинка.

После, разказа още за книгата, която развълнува България, преди самото си излизане. Цитати от нея с обща дължина едва десетина страници стигат от Мария Лалева и „Книгомания“ до четящите нашенци. Въпросните извадки обаче, не са случайно подбрани думички. Всяка е мегалит от думи, тежащи на своето си място. Смисълът, вплетен в тези каменно-книжни устойчиви словосъчетания се оказва смисъл и за много от четящите. И книгата добива направо легендарен статут – от човек на човек, от цитат на цитат – и става най-очакваното четиво.

Мария Лалева сподели още много с публиката. За трогателните срещи, които има. За жена, дошла за автограф с осем книги: за нея самата и още седем приятелки – само тя се престрашила да отиде на срещата с автора на „Живот в скалите“. За деца, които изпуснали представянето на романа в един град и бащата на едно от тях ги закарал до следващата спирка на турнето на „Книгомания“, „Живот в скалите“ и Мария – и какво ли още не.

„Аз пиша за добрите, светлите. Кой е лошият ли? Лошият сме си ние, нашите затвори, клишета, мързел, страх“ – разказва тя. „В романа става въпрос за пътя до ръба на нашите граници. Тогава, когато си там и трябва нещо да направиш“  казва Мария. „Страшна сеч по семейната институция съм хвърлила в книгата. Искаше ми се някои от героите да каже нещо хубаво за нея, но не стана“ – сподели тя с публиката и допълни - „Не умеем да се разделяме човешки“. „Исках в книгата да няма орнаментика, без подчинени изречения от по няколко страници. Простичко. Красиво, въздействащо, смислено“ – казва тя. Разказва още – че се открива повече в мъжките образи в творбата, отколкото в женските. После - за баба Настасия, която е далечна препратка към собствената ѝ баба – също с корени в Гевгели, Македония. „Образа на баба Настасия трябваше да присъства за малко в творбата. Вместо това, тя се оказа много нахален епизодик и център-нападател. Тя е абсолютната вселенска мъдрост“ – сподели Мария на бургазлии. „И тя, и останалите герои в романа сякаш изведнъж ми взеха думата и заживяха собствен живот. Аз само записвах развитието им. И така, до края“ – разказа Мария Лалева.

Срещата приключи с дълги разговори, на по книга(и) и автограф. Цветя Мария Лалева получи и от община Бургас. Събитието е част от поредица „Приморец чете“ с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец, която води в Бургас за среща с морската публика съвременни автори и техните творби.

Галерия
Коментари

Още от последните новини