Бургаската жандармерия обновява автопарка

Бургаската жандармерия обновява автопарка  - E-Burgas.com

278 нови автомобила получи МВР. Колите ще бъдат разпределени във всички областни дирекции, съобразно техните структури. Това заяви главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция", пише cross.bg. МВР ще разполага с нови големи и по-малки микробуси "Форд" и "Ивеко", които са за жандармерията в София, Варна, Бургас и Стара Загора. 278 леки автомобила марка "Киа" ще бъдат предоставени на служителите на "Пътна полиция".

Автомобилите са оборудвани със съвременни средства за радиокомуникация и системи за проверка на място на водачите и на превозните средства. Колите са снабдени и с видеонаблюдение и имат възможност за издаване на фишове на място. На старите автомобили ще се направи технически преглед и тези, които са годни за експлоатация ще отидат в структури, където има необходимост. Сега всяка една от шестте приоритетни в плана за борба с битовата престъпност дирекции - Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен и София - област, ще има възможност да получи по два допълнителни автомобила.

През миналата година успяхме да осигурим доставките в размер на 27 млн. лв. Част от договорите ще бъдат изпълнени през следващите месеци. Много скоро МВР ще има друг образ, който може да даде повече самочувствие на служителите и да внесе повече респект на населението към служителите. Изключително съм доволна, че осигурихме договорите, след които МВР ще има значително количество коли, автобуси, екипировка и униформи, заяви вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова. Новите автомобили трябва да пристигнат до края на март. Благодарение на този рамков договор ще можем допълнително при наличие на средства да поръчваме автомобили, както и сега подготвяме поръчката за още 300 автомобила. Имаме средствата за тях, заяви Бъчварова.

През 2016 г. МВР приключва с балансирана финансова ситуация. Бъчварова обясни, че по-добрият финансов резултат е постигнат с по-добро управление и задълженията на МВР към други структури са изчистени. Според нея, от тук нататък всеки, който ще управлява МВР, ще има повече сигурност. В кадрово отношение е спрян спадът, като за миналата година напусналите полицаи са само 850. Успоредно с това е осигурено законово и организационно всички процедури, така че в края на годината да има 3 хиляди нови служители за противодействие на битовата престъпност. Благодарение на прекъснатата контрабанда има няколко милиарда допълнителни приходи в бюджета, които се преразпределят към други структури, включително и МВР, които са получили 5 млн. лв., използвани за преоборудване основно на жандармерията. Отпуснатите от ЕК 160 млн. евро ще бъдат използвани за техническо-комуникационно оборудване на "Гранична полиция" и всички дирекции в граничните региони. Бъчварова заяви, че утре зам.-министърът на вътрешните работи в оставка Филип Гунев ще представи обществените поръчки, които ще обявят с европейски средства.

„Има спекулация с темата за обществените поръчки последно време. Ние сме длъжни да направим това и да обявим, че сме готови с всички поръчки по отпуснатите средства. Това е изискване на комисията с оглед на отчетността и на проследяване на възможността да усвоим тези средства. Ние сме готови и ще обявим поръчките, но решенията по тях ще се взема от следващото правителство. Не може да има никаква сянка на съмнение. Надяваме се, че ще успеем да спазим сроковете. Работим приоритетно. От края на миналата година има специално звено, което създадох с моя заповед, което се занимава само с тези поръчки и то работи активно, за да се осигурят всички процедури и да можем да използваме средствата и да ги усвоим през следващата година", допълни Бъчварова.

Коментари

Още от последните новини