Бургас скача да брани природата с нов протест

Бургас скача да брани природата с нов протест  - E-Burgas.com

Бургас ще се включва в националния протест "Долу ръцете от морето, планините, реките!", който ще се проведе паралелно в 13 града в страната.

Протестът е организиран от  "Българска фондация Биоразнообразие", "Зелена Странджа" и "Море без бетон". Това е второ такова събитие в Бургас, като при предишният бе един от най-многолюните в последно време за града. Протестиращите се събират в 18:30 часа пред Часовника на "Ал. Богориди". До този момент около 150 души са заявили готовност да присъстват. 

Недоволството на хората е адресирано срещу продължаващото бетониране на Българското Черноморие и промените в Закона за биологичното разнообразие. 

"Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона, касаещи екологичната мрежа Натура 2000:

- Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

- Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

- Ще се отмени ролята на  учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

- Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони." пишат организаторите на протеста. 

Те настояват всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие.

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Протест срещу изграждането на соларен парк Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец"
Тагове
екология протест природа море Черноморие
Коментари

Още от последните новини

Светът
Бургас скача да брани природата с нов протест  - E-Burgas.com

Избори в САЩ