„Бургас рециклира“ разкрива истината за пътя на отпадъците за рециклиране в Бургас

„Бургас рециклира“ разкрива истината за пътя на отпадъците за рециклиране в Бургас - E-Burgas.com

Първолаците от 10 бургаски училища се учат да рециклират креативно

За пета поредна година стартира образователната еко кампания „Бургас рециклира“. По инициатива на  Читалище „Хамалогика“ и Център за иновативно обучение „Френе“ в рамките на 1 месец до 12 май близо 1000 първокласника ще се научат как да рециклират правилно и да създават красиви ръкоделия от ненужните материали. Партньори на програмата са Община Бургас, ЕкоПак, Vivacom, Experian, Тайм Хироус и Екологика.

Кампанията цели създаване на интерес и култура към опазване на околната среда сред децата. Ключов фактор за това е изграждането на навици за разделно събиране на отпадъците. В рамките на три учебни часа малчуганите ще научат целите и ползите от рециклирането. Чрез интерактивни игри и уроци доброволците на „Бургас рециклира“ ще покажат на първокласниците как правилно да разделят боклука. Кампанията се основава на иновативни методи на обучение чрез игри и състезания, както и практическо приложение на знанията. Като част от програмата ненужни пластмасови, хартиени и стъклени материали ще бъдат претворени в играчки, декорации за дома и полезни вещи.

 „Изключително горди сме, че тази година създадохме кратък филм, който разкрива истината за пътя на отпадъците за рециклиране в Бургас. Оказва се, че децата искат да се грижат за природата и за тях разделното изхвърляне е нещо желано и интересно. Основният проблем, с който се сблъскваме е, че голяма част от възрастните спират малките, защото не вярват, че събраният боклук действително се рециклира. Именно заради това проследихме пътя на отпадъците и влязохме в местата за преработка. Събраните видео и снимкови материали сме превърнали в кратко филмче. Надяваме се чрез него най-накрая да преобърнем представите на бургазлии и да ги стимулираме да изхвърлят разделно.“ , споделят организаторите. Филмът ще бъде представен на финалното събитие на кампанията на 12 май.

И през тази година „Бургас рециклира“ продължава да се разширява. Към кампанията се присъединяват още 2 училища. Един от успехите на инициативата е, че за първи път успява да излезе извън рамките на града, благодарение на ОУ „Христо Ботев“ в гр. Поморие. Останалите участници са ОУ „Васил Априлов“, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СОУ „Св.Климент Охридски“, ОУ „Св. Княз Борис I“, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Георги Бенковски“, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ОУ „Елин Пелин“. Така общият брой на учебните заведения става 10, а достигнатите първокласници близо 1000. 

На 12 май за втора поредна година ще се проведе състезание за предаване на електронни отпадъци. Пунктът за приемане на отпадъците ще е в градинката до храм „Св.Богородица“ (зад хотел България). За децата предали най-много ел.отпадъци ще има награди от Vivacom – таблет или телефон.
Вече по традиция, ще се състои и съвместното почистване на плаж „Липите“. „Бургас рециклира” се включва в тази инициатива заедни със Surfrider Foundation за четвърта поредна година и кани всички ентусиасти да се присъединят. Еко акцията ще се проведе на 21 април, като организаторите ще осигурят и безплатен транспорт за всички желаещи.

Новото тази година е конкурс за най-интересни детски ръкоделия изработени с ненужни рециклируеми материали. Големите награди ще бъдат две - на публиката и на журито. За първата ще се борят всички, а за втората, само децата донесли изделията си на изложбата по случай финалното събитие на кампанията – на 12 май в  Център за иновативно обучение „Френе“. Важно условие е участниците да са в първи клас, сами да са изработили творбата и тя да се състои само от отпадъчни материали намерени вкъщи. В арт надпреварата могат да участват всички първолаци от града, като за целта родителите им трябва да качат снимка на творбата изработена от ненужни рециклируеми материали на фейсбук страницата на „Бургас рециклира“. Крайният срок за участие е е 8 май 2018г. 

Актуална информация за „Бургас рециклира“ и предстоящите активности ще бъде публикувана на фейсбук страницата на кампанията. 

Коментари

Още от последните новини