Бургас през 1975 година: Борбата за по-бърз ритъм на машините (видео) 

В завода "Васил Коларов" работят на 4 смени, а Пристанище Бургас обработва по 200 хил. тона товари годишно

"Голямото и всенародно усилие" за по-бърз ритъм на машините и по-ефективното им използване е останало запечатано на архивно видео от далечната 1975 година. Репортажът е посветен на 11-то издание на международния фестивал "Злтния орфей", като междувременно показва индустриалната мощ на Бургас. Намерихме го в руския сайт за видеоархив net-film.ru.

Репортажът ни отвежда в цех за телефонни кабели при кабелния завод "Васил Коларов" и пристанището в Бургас, където кипи усилена работа. Производствените мощности на завода например се извършват на четири смени, а в събота са ангажирани ученици и студенти от висшите учебни заведения в града, които да работят под надзор. В цеха има и детска градина, която да се грижи за децата на работниците, докато те вършат своята работа. 

През 1975 година в Пристанище Бургас работят 53 бригади, от които 49 са изпълнили петилетния план. Целият колектив е поел допълнително да увеличи производствеността на труда на всички механични средства с 2%, да увеличи интензивността на корабите също с 2% в сравнение с 1974 година. Предприятието обещава да обработи 200 хил. тона товари, като изпълни годишния си план два месеца предсрочно. 

 

 

Коментари

Още от последните новини