Бургас отново светна в червено на ковид картата на България

Бургас отново светна в червено на ковид картата на България - E-Burgas.com

Преобладава Делта вариантът на коронавируса, който се разпространява по-лесно и засяга повече млади хора

Област Бургас е първата, която се завърна в червената зона на ковид картата на България, показва проверка на e-Burgas.com

През последните 14 дни са регистрирани 138.3 случая на 100 хил. души, което е най-високата заболеваемост в страната. За сравнение края на месец юли, когато болните започнаха да се увеличават и област Бургас влезе в жълтата зона, случаите бяха 30,8 на 100 хил. души. В пикът на епидемията през ранната пролет пък областта бе достигнала рекордните 900 случая на 100 хил. души за две седмици. 

Вчера в областта са дадени 73 положителни проби за коронавирус, като най-много са те в община Бургас (42), Несебър (7) и Поморие (6).

Преди близо 20 дни директорът на РЗИ-Бургас обясни, че една част от положителните проби се дават от чужди туристи, които карат болестта безсимптомно, тъй като са ваксинирани. Те обаче са длъжни да си направят PCR тест преди да се приберат обратно в родината си. Това до известна степен обяснява защо област Бургас бе първата, която се завърна и в жълтата, и в оранжевата, а сега и в червената зона на ковид картата. 

За съжалението в Бургаска област преобладава Делта вариантът на коронавируса, който се разпространява по-бързо и засяга по-млади хора във всички възрастови групи до 40 години. 

На фона на това ваксинацията продължава да върви с бавни темпове. Както вече няколко пъти писахме в областта се ваксинират по около 500 души на ден, като от началото на ваксинационният процес са поставени 125 843 дози, а на 61 704 е поставена т. нар. втора игла.

Вчера пък от Министерството на здравеопазването признаха, че съвсем скоро е възможно да бъдат наложени нови мерки, които да забавят разпространението на заразата по време на четвъртата ковид вълна. Очаква се страната ни да влезе в пика на болестта през месеците октомври и ноември, когато учениците се завърнат в класните стаи и хората започнат да прекарват все повече време на закрито. 

Коментари

Още от последните новини