Бургас отбелязва утре Световния ден за борба с хепатита

 Бургас отбелязва утре Световния ден за борба с хепатита - E-Burgas.com

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита с кампания за бързи, безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще стартира с пресконференция в Експозиционен център Флора, гр. Бургас, утре, 28.07, от 10.30 часа, в която ще участват Тодор Райков - председател на Управителния съвет на "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение"-НАПТО, д-р Лорис Мануелян - Общински лекар в Община Бургас, д-р Татяна Николова - лекар-вирусолог, Медицинска лаборатория "Лина", гр. Бургас и Здравко Георгиев - координатор, Сдружение "Каритас" София - Клон Бургас.

От 18.30 часа на алеята пред Експозиционен център "Флора" ще бъде разположен Мобилен медицински кабиент, в който жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да се изследват напълно анонимно, бързо и безплатно за хепатит В и С. Изследванията ще се извършват от квалифицирани лаборанти от Медицинска лаборатория "Лина" чрез бързи, скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на 15 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е дало положителен резултат ще бъдат пренасочвани към специалист за уточняване на състоянието и назначаване на лечение при необходимост. За провеждане на изследванията не съществуват ограничения относно консумация на храна и напитки.

Всички лица с положителни резултати от бързите тестове за хепатит В и С ще получат талон за безплатно изследване в Медицинска лаборатория "Лина" за потвърждаване не резултата с по-специализирана тестова методика, което е необходимо за диагностичното уточняване на състоянието.

В непосредствена близост мобилния медицински кабинет ще бъде разположена информационна шатра, където всеки жител и гост на Бургас ще има възможност да бъде консултиран по въпросите, свързани с вирусните хепатити от консултант на "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение" - НАПТО.

В световен мащаб 9 от 10 души, живеещи с вирусен хепатит не знаят, че са носители на хепатитен вирус. По този повод и във връзка със Световния ден за борба с хепатита "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение" - НАПТО в партньорство с Община Бургас и с подкрепата на Медицинска лаборатория "Лина" и Сдружение "Каритас" София - Клон Бургас организира скринингова кампания за откриване на хепатит В и С в Бургас. Кампанията има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване.

 Всички инициативи ще бъдат проведени при спазване на стриктни противоепидемични мерки, поради което желаещите жители и гости на Бургас да се изследват за хепатит В и С ще бъдат допускани до мобилния медицински кабинет само с маска или друго средство, което покрива устата и носа.

Всяка година на 28 юли международната общност отбелязва Световния ден за борба с хепатита, като целта е да се повиши обществената осведоменост по отношение на вирусните хепатити. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията 4,7 млн. европейци живеят с хроничен хепатит В, а 3,9 млн. с хроничен хепатит С.

 

Информация за вирусните хепатити:

Хепатит В и С са вирусни заболявания, които засягат черния дроб и обикновено протичат без проява на симптоми до момента, в който се развива животозастрашаващо заболяване, като чернодорбна цироза или чернодробен карцином.
 

Хепатит В се предава по кръвен и сексуален път, а хепатит С - основно по кръвен. В световен мащаб се предполага, че с хепатит В живеят 257 млн. души, а с хепатит С - 71 млн. души. В България предполагаемият брой на лицата с хепатит В е 210000, а с хепатит С - над 80000.
 

За хепатит В съществува ваксина, която в България се прилага на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет и е препоръчително той да се проверява регулярно и при необходимост да се приложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина.
 

В България всяко здравноосигурено лице има право на безплатна терапия за хепатит В и хепатит С. При хепатит В рядко има пълно излекуване на хроничната му форма, но терапията има за цел да спре увреждането на черния дроб и разпространението на инфекцията. Една от големите открития на науката през изминалите години е откриването на лечение за Хепатит С, което дава успешен резултат в рамките на 8-16 седмици.

Коментари

Още от последните новини