Бургас чества 109 години Независима България (снимки)

Бургас чества 109 години Независима България (снимки)  - E-Burgas.com

22 септември винаги ще остане в родния календар като един от най-светлите български празници. Днешната дата увенчава вековните борби на нашия народ за постигането на пълна свобода и независимост. Идеали, заради които хиляди просветители, революционери и духовници жертваха живота си в името на България.

Днес, 109 години по-късно, Бургас празнува паметния за родината държавнически акт.

Честванията започнаха на площад "Атанас Сиреков" с изпълнение на тържествения химн "Независимостта" от представителния Бургаски духов оркестър. Произведението е написано от композитора Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Манифеста за Независимостта на България. Под звуците на този химн военният оркестър на 24-ти Черноморски полк, чийто капелмайстор е бил Шагунов, още в същия ден /22 септември 1908 г./ обикаля бургаските улици, възвестявайки празничната и знаменателна новина.

Празничните тържества продължиха с отслужване на молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /пред Военния клуб/ венци и цветя в памет на загиналите за защита на българската независимост поднесоха зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова, зам.-областният управител Севдалина Турманова, народните представители от Бургаски регион Ивелина Василева, Галя Василева, Иван Вълков, Диана Саватева, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, директорът на ОД на МВР комисар Калояян Калоянов, общински съветници, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.

За доброто настроение на празника се погрижиха професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", които изнесоха тържествен концерт на площад "Атанас Сиреков".

Честванията по случай Независимостта на България продължават от 19.00 часа с музикално-поетичния спектакъл "Изворът на нимфите" в туристически комплекс Акве Калиде. В него ще вземат участие Радостина Крантева - сопрано и балет от Държавна опера-Бургас, народната певица Ралица Бинева, танцьори от  ПФА "Странджа" и бургаски поети от СНЦ "Артпиерия".

"Изворът на нимфите" представя различни изкуства - музика, балет, поезия, фолклорни танци и солови изпълнения. Древните традиции ще се съчетаят с модерното възприемане на културни образци, а възстановка - пърформанс ще съживи легендата за Трите нимфи. Спектакълът е по сценарий и режисура на Марияна Праматарова.

Галерия
Коментари

Още от последните новини