Броят на мигрантите на гръцко-турската граница намалява

Броят на мигрантите на гръцко-турската граница намалява - E-Burgas.com
БГНЕС

През нощта обаче е имало нови опити за преминаването ѝ. По непотвърдена информация има ранени

Броят на бежанците и мигрантите на гръцко-турската граница намалява, съобщава кореспондентът на БНР.

Днес от турския граничен пункт "Пазаркуле" влизат и излизат автобуси.

Вчера и през нощта обаче е имало нови опити мигранти да влязат в Гърция. По непотвърдена информация има и ранени, допълва БНР.

Вчера турското Министерство на външните работи разпространи позиция, в която се казва, че подкрепата на ЕС за Гърция в опитите да попречи на мигрантите да преминат показва, че ЕС позволява неспазване на собствените му закони и ценности.

Документът бе публикуван вчера след декларация на външните министри на ЕС, в която се казва, че те ще работят за спиране на нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в Съюза.

На среща с германския канцлер Ангела Меркел турският президент Реджеп Ердоган е подчертал, договореностите на Турция с ЕС за мигрантите не работят и трябва да бъдат преразгледани.

Турция пусна хиляди мигранти от бежанските си лагери към гръцката граница след обтягане на отношенията с Русия по отношение действията в Сирия. След убийството на над 30 турски военни турската страна настоя Русия да се оттегли. От Европа се чуха гласове, че Турция използва мигрантите за политически цели, за изнудване. Впоследствие се проведе среща в Москва между руския президент Владимир Путин и Ердоган, на която бе постигнато примирие. След това и натискът по границата започна да отслабва.

Коментари

Още от последните новини