Болниците у нас са задлъжняли с близо 700 милиона лева

Болниците у нас са задлъжняли с близо 700 милиона лева - E-Burgas.com

Задълженията на здравните заведения в страната се равняват на близо 700 милиона лева. Просрочените средства са над 160 милиона.

Това стана ясно от брифинг на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от frognews.bg.

Пандемията е поставила пред сериозни изпитания болниците в страната. Тя е една от причините за допълнителните усложнения, обясни министърът. По негова информация дълговете на държавните болници възлизат на 529.67 млн. лв. - 129.89 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн. лв.

Заради проблемите пред здравната система лечението на редица хронични заболявания е било отложено. Това е понижило и приходите за първата половина на тази година. Отчетеният спад е 16%.

По думите на здравния министър държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения с 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.

Свързани статии
Наплив от желаещи за операция след възстановяването на плановия прием Заповед: От утре се възобновяват детските и женските консултации Събирачи на дългове се запукаха помежду си в Средец, стигна се до изстрели Болници отказват прием на тежко болни заради епидемията? Ясна е готовността и легловата база, с която разполагат болниците в Бургас срещу коронавируса
Тагове
болници дългове
Коментари

Още от последните новини