Болниците у нас са задлъжняли с близо 700 милиона лева

Болниците у нас са задлъжняли с близо 700 милиона лева - E-Burgas.com

Задълженията на здравните заведения в страната се равняват на близо 700 милиона лева. Просрочените средства са над 160 милиона.

Това стана ясно от брифинг на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от frognews.bg.

Пандемията е поставила пред сериозни изпитания болниците в страната. Тя е една от причините за допълнителните усложнения, обясни министърът. По негова информация дълговете на държавните болници възлизат на 529.67 млн. лв. - 129.89 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн. лв.

Заради проблемите пред здравната система лечението на редица хронични заболявания е било отложено. Това е понижило и приходите за първата половина на тази година. Отчетеният спад е 16%.

По думите на здравния министър държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения с 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.

Свързани статии
Възстановяват плановия прием в болниците от понеделник Окошариха мъж принудил двама души да му плащат по 4 бона на месец Болниците са пълни с ковид пациенти, деца също се разболяват, но карат вируса по-леко Още проблемни болници ги очакват проверки Бургаските болници се подготвят за четвъртата вълна Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията 21 бургазлии продължават да се борят с коронавируса в болница Длъжници платиха над 4 млн. лв. просрочени данъци за седмица Подпомагат 131 болници в борбата срещу пандемията Подпомагат болниците със 129 млн.лв. за борба с коронавируса
Тагове
болници дългове
Коментари

Още от последните новини