Бижу за 18 млн. лв. изниква между Магазия 1 и Морска гара

Бижу за 18 млн. лв. изниква между Магазия 1 и Морска гара - E-Burgas.com

Конгресният център ще разполага с панорамен ресторант, озеленен покрив и подвижен мост към вълнолома

Конгресен център на стойност 15 млн. лв. без ДДС (близо 18 млн. лв.) ще бъде построен в зоната за обществен между строящата се в момента Магазия 1 и Морска гара на пристанище Бургас.

Обществената поръчка за конгресния център е обявена още през март, като се очаква съвсем скоро да бъде избран изпълнител, който да проектира и изгради модерното здание. След като бъде подписан договор с такъв, срокът за изпълнене е около две години. 

Сградата ще бъде на четири етажа и ще се използва за конгресно научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море. Проектантите имат тежката задача да измислят знакова сграда с характерен силует, който да е видим от  от терасата до Казиното, Моста, Залива и Пристанището. Материалите, които следва да се използват, да са устойчиви и съобразени с тежките атмосферни условия на зоната.

На входното ниво ще има фоайе и голяма многофункционална експозиционна зала, офиси, охрана, информация и технически помещения. Проектантът ще трябва да проучи възможността за създаването на външно кафене между новия конгресен център и Магазия 1, което на практика да обслужва двете сгради. 

На надземните нива да се организират офисни площи за офиси със самостоятелни кухненски боксове и санитарни възли. Проектантът ще трябва да обследва възможността за изграждане на пешеходна пасарелка за достъп от сградата до вълноломната стена. Припомнаме, че тя в скоро време също ще бъде ремонтирана и ще се превърне в атрактивна пешеходна зона.  Въпросната пасарелка ще бъде демонтируема.

На последно ниво на сградата като терасовиден етаж да се разположи панорамен ресторант, с озеленен покрив-градина с 200 места вътре и на терасата, с изглед към морето и пристанището. 

Свободните открити площи около сградата да се предвидят места за външни експозиции, места за отдих и провеждане на събития, озеленяване и благоустрояване. Всички те да бъдат съобразени с възможността за едновременно провеждане на събития в новата сграда и Магазия 1. Паркингът пред сградата ще бъде с капацитет за 80-90 коли. 

Очаква се след завършването му градът да се доближи с още една крачка към изпълнението на проекта Супер Бургас, който е свързан с отварянето на града към морето и развиването на пристанищната зона като, като централна част за бургазлии и туристи. 
 

Коментари

Още от последните новини