ББР ще отпуска нисколихвени кредити за развитие на туризма

ББР ще отпуска нисколихвени кредити за развитие на туризма - E-Burgas.com

Започва разработването на нов Закон за туризма, заяви на среща с бранша във Варна Илин Димитров - председателят на парламентарната Комисия по туризъм. Това ще стане съвместно с браншовите организации и бизнеса, показа БНТ. В закона ще бъдат очертани основните насоки за развитието на сектора, а също и нови работещи правила за националните курорти. В срещата участва и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Владимир Георгиев, който представи Програмата за подпомагане на бранша.

Ковид пандемията и високите сметки за ток и газ стопиха оборотните средства на повечето ресторантьори и хотелиери. А това е проблем, защото те не могат да се подготвят за предстоящия летен сезон.

Ние, освен ремонтите, трябва да направим така, че да посрещаме туристите, първо с цена, която е да е конкурентна, казва Атанас Карагеоргиев - хотелиер.

Най-големият проблем е човешкият ресурс. Инфлацията доста силно ни засяга, тъй като работните заплати трябва да се увеличат. Това е естествено за сметка на работодателя. Предстои нелек сезон, казва Андриян Димитров - прокурист на хотел в курорта "Златни пясъци".

Българската банка за развитие ще стимулира туризма с бързи нисколихвени кредити на обща стойност 60 милиона лева. Кандидатите може да имат просрочени задължения, включително към НАП и НОИ, а също и да са работили на загуба през последните 2 години.

Програмата за ресторантьори е 20 млн. лимит до 500 000 лева за оборотни средства, а за хотелиери е до 750 000 лева пак за оборотни средства, както може да го ползват и за обновяване, които да им позволят да посрещнат сезона както трябва, обясни Владимир Георгиев - изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Запазването на мярката 60 на 40 до края на годината също ще даде глътка въздух на бранша. Обмисля се средствата за национална реклама да бъдат процент от приходите в туризма.

Свързани статии
Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец" Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас
Тагове
туризъм море
Коментари

Още от последните новини