Баткомобилът на Механото отива в Лондон

Баткомобилът на Механото отива в Лондон  - E-Burgas.com

Общински съвет - Бургас ще гласува за финансово подпомагане  от 18 500 лв, на проекта на ПГМЕЕ (Механото) за изработване на електромобил и участие в състезания за енергийно ефективни автомобили. 

Баткомобилът, създаден от учениците на гимназията и техния ръководител, ще отиде на състезание в Shell Eco-Marathon London 2019 и ще се бори за челно класиране там. 

През 2018 г., отбор от Професионална гимназия по механотехника и електротехника гр. Бургас взе участие в състезание за енергийно ефективни автомобили между студенти и ученици от цял свят, организирано от Shell Eco-marathon 2018 Turkey, което се проведе през месец септември в Истанбул, след успешно преминаване на квалификации в Париж през май 2018 г. На него ученици и студенти от цял свят показаха своите знания и умения в сферата на науката и технологиите и на практика реализираха своите идеи, използвайки нововъведения и иновации в областта на електрониката за построяване на автомобилите на бъдещето. Екипът на ПГМЕЕ се състезава със създадения от тях „Баткомобил“ в най-оспорваната категория „Прототипи, задвижвани с електрически батерии“, като премина техническата инспекция без нито една забележка. На самото състезание отборът „Mehano team“ записа 2 валидни резултата от по 10 обиколки за време 18,58 мин. на пистата  TIM`s campus, като по този начин си гарантира квота за участие на финалите на Shell Eco-Marathon London 2019. 

Амбициите на отборът на гимназията са свързани не само с участие, но и с успешно представяне и класиране на водещо място на предстоящото състезание в Лондон, както и с участие в Shell Eco-Marathon 2020, и разработване на нов прототип на електромобил. Усилията за представяне на световно ниво не само на гимназията, но и на община Бургас е целесъобразно да бъдат подкрепени с необходимите финансови средства.  За участие на състезанието в Англия през 2019 година и за материали за изработване на новия прототип, разходи за пренос на електромобила, пътуване и настаняване на отбора за квалификациите във Франция през 2020 година са необходими средства в размер на 18 500 лева, които могат да бъдат осигурени за сметка на издръжката на Общинска администрация.

Коментари

Още от последните новини