България лъсна в разследване на международна схема за незаконни трансплантации

България лъсна в разследване на международна схема за незаконни трансплантации - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

България се появи в разследване на международна схема за незаконни трансплантации, става ясно от публикация на "Дневник", която се позовава на разследване на един от водещите вестници на Япония "Йомиури Шинбун".

В японското издание се говори за двама японци, които са получили трансплантация на бъбрек в болница в България. Според японския вестник това е уредено от турски гражданин, а всичко се е случило през април миналата година.

Името на "координатора" не се споменава, но вестникът описва, че това е човек, който се представя за лекар. Споменава се още, че през 2017 г. е бил арестуван от властите в Украйна. Тогава той е бил заподозрян за участие в трафик на органи, като делото срещу него още не е приключило. "Йомиури Шинбун" не дава повече подробности за българската част от схемата.
В началото на юни 2021 г. служебният здравен министър Стойчо Кацаров имаше подозрение към ръководството на болница "Лозенец" в София за извършени там между 2019 и април 2021 г. 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Това бе и едно от основанията той да отстрани директора проф. Любомир Спасов и съвета на директорите на здравното заведение.

 

Свързани статии
Четирима от схемата за кражби и регистрации на скъпи коли остават зад решетките
Тагове
трансплантации схема
Коментари

Още от последните новини