България и още 13 страни от НАТО ще изграждат общ въздушен щит

България и още 13 страни от НАТО ще изграждат общ въздушен щит - E-Burgas.com

Министрите на отбраната на 14 държави, сред които и България, подписаха декларация за европейска инициатива за въздушен щит.

Германия, България, Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения обявиха вчера проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана. Той предвижда страните да участват в общото придобиване на системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът".

Плановете за ядрено възпиране на НАТО са във фокуса на втория ден на министрите на отбраната от алианса. Вчера беше постигнато съгласие да продължи оказването на военна помощ на Украйна като се засили военновъздушната отбрана на страната, както и да се работи за попълване на собствените запасите от оръжие и боеприпаси. България ни е представена на срещата от служебния военен министър Димитър Стоянов.

Министрите на отбраната на страните от НАТО заседават броени дни след началото на вълната от руски ракетни удари по много украински градове. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг каза днес преди началото на средата, че подкрепата за Украйна ще бъде увеличена. Редица държави обещаха още военна помощ за Украйна и системи за противовъздушна отбрана.

Коментари

Още от последните новини