Българите сред най-големите песимисти в света

Българите сред най-големите песимисти в света - E-Burgas.com
Снимка Георги Кожухаров

15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, 48% по-скоро очакват да е по-лоша, а според 21% следващата година ще е същата като тази. 16% не могат да преценят. Така нетната стойност на Индекса на надеждата у нас е -33, което ни поставя на второ място в топ 5 от най-песимистичните държави.

Данните са от „В края на годината“ – глобално изследване на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Тази година то е проведено в 44 държави по света. Общо 41 560 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2021 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Миналата година страната ни отново беше сред 5-те най-песимистични държави в изследването „В края на годината“ - с индекс на надеждата от -29.

"Редно е да се отбележи все пак, че теренът на изследването в нашата страна и в двете последни години съвпадна с пикове на Ковид, както и с периода на продължителна политическа криза. Нивата на оптимизъм в страната ни всъщност не са много далеч от средните за ЕС, и най-вече – на държавите от източната част" - отбелязват от „Галъп интернешънъл“.

Свързани статии
Ръст на жертвите при катастрофи у нас Жените в област Бургас по-активни от мъжете в интернет Експерт: "Тракия" е най-опасната магистрала в ЕС Близо 300 катастрофи с пияни или дрогирани шофьори за по-малко от 4 месеца
Тагове
статистика
Коментари

Още от последните новини