Експерт: "Тракия" е най-опасната магистрала в ЕС

Експерт:

"Тракия" е най-опасната магистрала в цели Европейски съюз, каза днес пред bTV Богдан Милчев от института по пътна безопасност. Коментарът му беше по повод 40 дни от инцидента с камион на магистралата, при който загинаха шестима души.

Милчев добави, че на тази отсечка (между 156-и и 208-и км.) от 2015 година до юни 2020 година са загинали 16 души. Без да се броят последните жертви. Според него инцидентите със загинали започват през 2015 година, три години по-късно максималната скорост там е ограничена на 90 км/ч, но тежките катастрофи продължават. Ремонт на участъка ще започне през септември.

Милчев смята, че е нужно в новия Закон за движение по пътищата, за който се говори от повече от пет години, да бъде записано, че при инцидент отговорността се носи от доставчика на транспортната система. Наскоро в отговор на въпроси от "Дневник" от пътната агенция отрекоха състоянието на пътя да има вина за серията катастрофи в тази част на "Тракия". Разследването по случая все още е на твърде ранна фаза, за да е ясно кои са факторите, довели до трагедията.

Според Богдан Милчев формираната след инцидента край Своге Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата не си върши работата, като за две години още не е създала единна информационна система на базата, на която да се прави оценка на риска. Като проблем Милчев вижда и факта, че след пет години обсъждания все още няма нов Закон за движение по пътищата.

Свързани статии
Мъж загина, а жена е ранена в тежка катастрофа на "Тракия" Задържаха мъж заради сплашване с пистолет на АМ "Тракия" Новият шеф на АПИ: Има нарушения в ремонтите на "Тракия" и "Марица" Микробус с пътници се обърна на АМ"Тракия" към Бургас, трима са загинали (Обновена) И днес очакваме ад на "Тракия" между София и Бургас Пренасочват движението заради задръстванията по магистралата Ремонти на "Тракия" затрудняват влизането в столицата Ограничават движението към Бургас на "Тракия" заради монтаж на мантинели Все още опашки от коли на "Тракия" Турски ТИР и три коли катастрофираха на "Тракия"
Тагове
магистрала тракия смъртност статистика
Коментари

Още от последните новини