Експерт: "Тракия" е най-опасната магистрала в ЕС

Експерт:

"Тракия" е най-опасната магистрала в цели Европейски съюз, каза днес пред bTV Богдан Милчев от института по пътна безопасност. Коментарът му беше по повод 40 дни от инцидента с камион на магистралата, при който загинаха шестима души.

Милчев добави, че на тази отсечка (между 156-и и 208-и км.) от 2015 година до юни 2020 година са загинали 16 души. Без да се броят последните жертви. Според него инцидентите със загинали започват през 2015 година, три години по-късно максималната скорост там е ограничена на 90 км/ч, но тежките катастрофи продължават. Ремонт на участъка ще започне през септември.

Милчев смята, че е нужно в новия Закон за движение по пътищата, за който се говори от повече от пет години, да бъде записано, че при инцидент отговорността се носи от доставчика на транспортната система. Наскоро в отговор на въпроси от "Дневник" от пътната агенция отрекоха състоянието на пътя да има вина за серията катастрофи в тази част на "Тракия". Разследването по случая все още е на твърде ранна фаза, за да е ясно кои са факторите, довели до трагедията.

Според Богдан Милчев формираната след инцидента край Своге Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата не си върши работата, като за две години още не е създала единна информационна система на базата, на която да се прави оценка на риска. Като проблем Милчев вижда и факта, че след пет години обсъждания все още няма нов Закон за движение по пътищата.

Свързани статии
Заловиха поредната група бежанци на магистрала "Тракия" ПТП край Пазарджик затруднява движението към Бургас До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Тежка катастрофа затвори АМ "Тракия" край Карнобат, прегазен е пешеходец Шишков: За "Хемус" имаше много говорене и малко асфалт Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Откриват нов участък от АМ "Хемус" Кемпер се преобърна на магистралата и блокира пътя към Бургас Отново задържаха нелегални мигранти на "Тракия" Засилен трафик по магистралите до края на седмицата
Тагове
магистрала тракия смъртност статистика
Коментари

Още от последните новини