Българите първенци по нежелание за ваксинация в ЕС

Българите първенци по нежелание за ваксинация в ЕС - E-Burgas.com

Българите изпитват най-голямо нежелание в ЕС да се ваксинират – 67% от пълнолетните хора в у нас казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират. Това показва последното проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), цитирано от Ройтерс.

Над 1/4 от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва проучването. Резултатите от анкетата също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Според допитването в Ирландия само 10% от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави-членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59% в Румъния до 33% в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи, и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40% сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18% са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави-членки на ЕС.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари