Българите масово посрещнаха Великден вкъщи

Българите масово посрещнаха Великден вкъщи  - E-Burgas.com

Повечето българи спазиха призивите на институциите и посрещнаха Възкресение Христово в домовете си. Все пак вярващите, които избраха да сторят това пред храмовете у нас, бяха с маски и спазваха дистанция, според указанията и мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщава БНТ.

Най-много миряни се събраха за патриаршеската Света литургия пред катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. Службата премина при засилени мерки за сигурност и полицейско присъствие. Отправени бяха и специални молитви за подкрепа на българския народ в борбата с епидемията, а патриарх Неофит призова в пасхалното си послание хората да се уповават на вярата си в Бог, за да преминат през това изпитание.

Повечето жители на Пловдив спазиха препоръките на Националния оперативен щаб и Светия Синод и си останаха у дома. Малцината, които посрещнаха празника пред храма" Света Богородица", спазваха стриктно противоепидемичните мерки.

Необичайно малко хора в сравнение с минали години имаше и пред църквата "Св. Троица" в центъра на Русе, където Русенският митрополит Наум раздаде Благодатния огън на вярващите.

Празничните служби за Великден продължават в храмовете в цялата страна и днес.

А Българската национална телевизия ще излъчи с пряко предаване от 10:55 ч. богослужението за Второ Възкресение от катедралния храм на Софийска епархия - църквата "Света Неделя".

Коментари

Още от последните новини