Aйтоски земляци си спретнаха среща в София за 71-ви път

Aйтоски земляци си спретнаха среща в София за 71-ви път - E-Burgas.com

За 71-ви път айтоските столични земляци се събраха на 7 февруари в Клуб КООП в София. Датата не е избарна случайно. Още на първата среща, организирана от композитора Филип Кутев през 1949 г., идеята е столичните сбирки да се случват в петъчните дни, около датата 6 февруари - деня на Освобождението на Айтос.

Удивително дълга е тази айтоска традиция в големия град. Поколенията се сменят, местата за срещи - също, но в продължение на седем десетилетия не е угаснало желанието на айтозлии в София да се срещат поне веднъж годишно.

През последните няколко години срещите се радват на интерес и от страна на младите хора. Голямата причина за това е младата председателка на Змляческо дружество "Трите братя" адв. д-р Мария Петрова, която има желание да даде нов живот на организацията. "Чувствам Ви като семейство. С някои сме били в една детска градина. с други съм живяла на една улица, учили сме в едно начално училище. Тук има и учители, които са ми преподавали", откри срещата д-р Петрова. Минути по-късно, в залата влезе цялото й семейство - майка й д-р Панайотка Панайотова с внуците Маша и Петър и съпругът Димо Попов. Пътували за срещата чак от Истанбул.

Била е на 13 години, когато напуснала града със семейството си, но признава, че никога не си е тръгвала от Айтос. Най-трудният въпрос за д-р Петрова винаги е бил "От къде си?". Защото е родена на едно място, живяла на куп други места. Сега, покрай айтоското дружество, отговорът й е категоричен и далеч по-лесен - казва "От Айтос съм!" Градът на талантливите, красивите, известните.

Столичните айтозлии продължават и една друга традиция - на срещите да бъдат поканени кметът и общинските съветници. Само два или три пъти за седем десетилетия, заради тежки зимни условия, кмет на Общината не е присъствал на столичните сбирки, но винаги е имало айтоски представители, разказаха по-възрастните.

И тази година на срещата в София имаше гости от Айтос. В Кооп-клуб на Раковски 99, специално за събитието, пристигнаха кметът Васил Едрев, Председателят на Общинския съвет Красимир Евчев и общински съветници от различни политически сили.

Ръководството на дружеството се беше постарало информацията за айтоското събитие в София да стигне до възможно най-много земляци. Заради грипа и студеното време липсваха знакови за земляческите сбирки личности като експредседателката Мария Кирова, проф. Джингиз Хаков, Мари и Хагашот Агасян. Но пък за първи път на срещата успя да дойде айтозлията проф. Коста Костов - професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”. Професорът беше в компанията на Румен Леонидов  - поет, преводач, журналист и издател, който се оказа бургаски зет

Коментари

Още от последните новини