Атанас Зафиров: Бургас не трябва да бъде само красива фасада, трябва да развиваме икономика

Атанас Зафиров: Бургас не трябва да бъде само красива фасада, трябва да развиваме икономика - E-Burgas.com
  1. 10572876_10203100810584830_692834953_o
   
  1. Г-н Зафиров, как  се прави кампания, когато си бил във властта само една година и си излязъл предсрочно от нея?
  Трудно. Особено когато с недемократични средства и уличен натиск си бил принуден да отстъпиш. Кампанията не е лесна, но искрено се надявам, че по - голямата част от хората виждат какво направихме за една година.В условията, в които страната се намираше –унищожен малък бизнес, изхарчен финансов резерв, социална безизходица, успяхме да направим много неща. Да увеличимдетските добавки за 2-ро дете, помощта за първокласници, помощите за деца с увреждания, за гледане на дете от 1 до 2 години.Вдигнахме минималната работна заплата и заложихме премахване на десятъка върху работещите бедни. Размразихме пенсиите с швейцарското правило от 1 юли 2014, спряхме надуването на стажа и възрастта за пенсиониране, увеличихме тавана на пенсиите, намалихме таксата за личен лекар.Разширихме броя на домакинствата, които ползват енергийни помощи и тези, които получават ваучери за храна. Осигурихме средства за допълнителни обществени трапезарии за крайно бедни хора. Осигурихме 100 млн.лв. за начало на програмата „Младежка гаранция” за гарантиране на първо работно място на завършилите образованието си млади хора. Като народен представител от Бургаски регион съдействах и настоявах пред управлението за стартиране и реализиране на редица инфраструктурни, социални и публични проекти, които са видни и реални. Няма да изброявам направеното и започнато през тази една година в региона, само ще спомена проектите, с които бях лично ангажиран – стартирането на Факултета по обществено здраве, изграждането на пътен възел ”Българово”, финансирането с 1,8 милиона лева на ремонта на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас, рехабилитацията на пътната отсечка Босна – Визица, дофинансирането на МБАЛ Бургас по стари задължения, отпускането на средства за читалища, закупуването на нови автобуси за няколко училища, финансирането на храмове и културни институции. Горд съм, че бях основен двигател на промените на закона за Черноморското крайбрежие и вярвам, че туризмът е и ще бъде приоритет в работата на всички народни представител от областта.
  1. С какво се сблъскахте през тази кампания?
  За съжаление, основният извод от моите срещи е, че страхът у хората все още не е победен. Страхът да бъдеш различен, да заявиш ясно политическите си убеждения. И това с особена сила се отнася за общините, управлявани от ПП ГЕРБ и ДПС. Сблъсквам се с песимизъм, чувство за безизходица у хората, липса на надежда, че нещата могат да се променят към по – добро. Има много недалновидни политици, които следвайки максимата: „Избори до дупка, докато нямаме цялата власт!“, обезверяват хората, играят си с доверието им. Това, за съжаление е процес не от вчера и днес. От срещите, които аз и моите колеги провеждаме всеки ден с граждани в цялата област, се оформят въпроси, селектираме много проблеми, които очакват своето решение. Това, което се откроява навсякъде е, че хората са уморени от политиканстване. Те искат да чуят, че политиците са готови да направят компромиси, да пренебрегнат партийните пристрастия и да търсят консенсус.  „БСП лява България“ може да бъде гарант за такова поведение.      
  1. На какво ще разчитате на 5 октомври и кои са козовете ви?
Ще разчитам на доверието на българските избиратели, за да продължим започнатото.  Ще разчитам на подкрепа, за да бъде реализирана програмата на „БСП  лява България“ за управление на страната. Вече посочих постигнатото до сега. Програмата е реалистична и ние имаме експерти, които имат възможностите и волята да я осъществят. Предприемането на бързи мерки за стабилизация на икономиката, привличане на чужди инвестиции, продължаване на започнатото в социалната сфера, реални действия за подпомагане на бизнеса – всичко това са само част от неотложните мерки, които е нужно да се предприемат за стабилизиране на държавата. Конкретни ползи и действия ще има и за Бургаски регион. Нашият град не трябва да бъде само хубава фасада. Без модерна икономика, иновации и съвременни технологии, трудно ще отстояваме желанието на всички нас градът ни да бъде привлекателно място за живот и работа. Чрез изпълнителната и законодателната власт ще стимулираме осигуряването на работни места за хората в региона.  Нужно е последователно да се реализират неотложни проекти. Като тези, свързани с екологията – изграждане на пречиствателни станции в черноморските градове, решаване на проблема презастрояването, с обезлесяването на Странджа. Има още много да се работи и по пътната инфраструктура на Бургас и региона, както и по преодоляването на икономически и социални дисбаланси между различните общини. Само на тридесет километра от областния център има населени места, в които времето е спряло и хората живеят под прага на бедността. Проблемът с пътя Бургас – Слънчев бряг също не търпи отлагане.
  1. Все повече се усеща, че в кампаниите липсват идеи, програми, а се разчита главно на шоу или агресия, или пък чиста технология, а не на политики.
За технологията сте права. Изборите все повече заприличват на търговска сделка, на покупко – продажба. И ако преди се продаваха идеи, сега този процес доби доста по – материалистични измерения. Всичко това деморализира и развращава обществената среда. Всичко това не е в инструментариума на БСП. Нашата кампания се провежда чрез срещи очи в очи, откровен диалог, отношение към проблемите на хората, самокритичност към направените пропуски. БСП лява България залага на позитивна кампания и вместо за купуване на гласове, дарява средства за благородни каузи.
  1. Бяхте в МБАЛ –Бургас, воювахте за нея, но все пак проекта за малкото „Пироговче“ е спрян и дадохте поводи на опонентите ви за упреци.
  Темите, свързани със здравеопазване винаги са били приоритетни при осъществяване на цялостната ни социална политика . Винаги сме защитавали тезата, че до качествено здравеопазване трябва да имат достъп жителите на всички населени места. С цел повишаване на нивото на здравните услуги в Бургас и региона, предприехме конкретни действия и твърдо отстоявахме позицията в Бургас да бъде създаден Факултет по обществено здраве към Университет „Проф. д –р Асен Златаров“ . Ще продължим да лобираме за това, здравеопазването  да засили своя обществен характер чрез по – силно ангажиране на държавата. В защита на обществения, а не на частни интереси, лично поемам ангажимент пред моите съграждани , че ще настоявам  МБАЛ – Бургас да получи статут на университетска болница и ще работя за това. Както и ще настоявам всички извоювани от нас, но замразени от служебното правителство средства за болницата да бъдат размразени.  
  1. Има упреци, че БСП недостатъчно добре работи за подобряване на пътната инфраструктура в региона.
И най – черногледите не смеят да отрекат това, което е направено, въпреки икономическите трудности. В регионалната ни програма са залегнали редица приоритети като продължаване на публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Планирано е двойно увеличаване на средствата за общините в Бургаска област, оказване на пряка помощ на всички общини в областта за успешно приключване на стартираните през предходния програмен период инфраструктурни проекти, дефиниране и решаване на най-важните инфраструктурни проблеми на Бургас и региона, довършване изграждането на пътните обходи на Бургас, завършване на четирилентовия път с обход  – Поморие – кв. Сарафово – Несебър и създаване на подходящи условия за започване строителството на автомагистрала „Черно море“ , стартиране на системна  рехабилитация на  републиканската пътна мрежа в Бургаска област, оказване на съдействие на общините в Бургаска област при осъществяване на рехабилитацията. Особен приоритет ще бъде активна политика за модернизиране и развитие на Пристанище Бургас ЕАД и увеличаване на неговата икономическа роля за града и региона. Като говорим за пътища, впрочем, добре е да се знае, че за една година реабилитирахме над сто километра републиканска пътна мрежа и вложихме десетки милиони в пътната инфраструктура на региона.    
  1. Кога лично за себе си, сте бил разочарован или неразбран като политик и депутат?
Разочарован съм, че част от големите за страната проблеми се решават не чрез диалог и търсене на удачни решения, а чрез конфронтация и дирижиран уличен натиск.Работата на 42 – рото Народно събрание беше непрестанно възпрепятствана и премина под знака на деструктивното поведение на нашите колеги от опозицията. Надявам се никога повече да не бъда свидетел на подобни сцени. Ако говорим за конкретика, разочарован съм, че президентът наложи мораториум върху закона, който ограничаваше правата на монополите и големите търговски вериги. Съжалявам и че не успях да убедя моите колеги в необходимостта от промени в закона за референдумите. Това ще бъдат и част от моите приоритети ако отново бъда избран за народен представител. Въпреки трудностите, аз и моите колеги успяхме да постигнем много. Удовлетворен съм от благодарността на хората, които оценят заслужените придобивки. Вярвам, че ще имаме възможност да продължим започнатото. За да се случи това, ние се нуждаем от доверието на българските граждани, поради което ги призовавам да гласуват с номер 22 в интегралната бюлетина.      
Коментари

Още от последните новини